donderdag, december 3

Derde editie van PURr serveert opnieuw (h)eerlijke wijnen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op zondag en maandag 26 en 27 mei 2019 vindt de derde editie plaats van PURr, een wijnbeurs waarop bezoekers kennis kunnen maken met wat courant bekend staat als “natuurwijn”. PURr nodigt wijnmakers uit alle hoeken van Europa uit om in Gent hun wijn, visie en verhaal voor te stellen. De degustaties vinden ook dit jaar plaats in de prachtige, gewelfde kelders van Loods 20, een historische katoenopslagplaats in de Voorhaven van Gent. Wie liever bovengronds blijft, is het hele weekend welkom in de zogenaamde Village, waar niet alleen natuurwijn, maar ook Belgische biologische bieren en biosappen op de kaart staan. Wie honger krijgt van al dat wijnproeven, kan er bovendien terecht voor een biologische BBQ. Opmerkelijk is dat dit jaar voor het eerst een Belgisch wijndomein geselecteerd is.

Gezonder en duurzamer

De wijnen die op PURr worden voorgesteld zijn allemaal geproduceerd met veel respect voor mens en natuur, op een biologische, biodynamische of zelfs volledig natuurlijke methode. “Het resultaat zijn eerlijke, maar ook ronduit heerlijke wijnen die een pure uitdrukking zijn van de lokale terroir,” vertelt Jason Zappa Janse, een van de oprichters van PURr. “Bij het telen van de druiven worden geen pesticiden gebruikt en ook in de kelder worden nauwelijks chemische additieven gebruikt om de smaak te manipuleren. Daardoor zijn deze wijnen ook gezonder. De consument die steeds kritischer wordt over wat op zijn bord ligt, vindt dus ook steeds vaker de weg naar dit type wijnen.”

Maar PURr wil meer zijn dan zomaar een wijnbeurs, zegt Jason. “Op PURr willen we mensen laten kennismaken met lokale, kleinschalige, duurzame en artisanale – en dus ook pure – producten. Als jonge ondernemers geloven wij keihard in de meerwaarde van korte keten, en zien het daarom ook als onze missie om een platform te bieden aan handelaren uit de streek die op deze manier werken.”

Nieuwigheden

Wie de vorige edities van PURr al heeft meegemaakt, zal merken dat er dit jaar veel nieuwe wijnmakers hun opwachting maken. Voor het eerst komen er bijvoorbeeld wijnmakers langs uit Duitsland en Hongarije. Primeurs dit jaar zijn ook twee wijnmakers met Belgische roots. Carole Vandionant van Clos Les Ramiers uit het Limburgse Haspengouw brengt haar interpretaties van lokale druifvarianten mee naar Gent. Minder bekende druivensoorten zoals Wurzer, Johanniter en Cabernet Corsa kunnen op beide dagen in de kelders geproefd worden. Daarnaast doet ook [HOLASS] The Wine Collective mee, een wijncollectief gevestigd in Nevele en opgericht door Ellie Bauwens en Imre Halász. [HOLASS] heeft wijngaarden in Hongarije en Oostenrijk, en produceert wijnen die het karakter en de origine van de autochtone druivenrassen respecteren.

Een andere nieuwigheid op deze derde editie vormen de degustaties op maandag. “Daarmee willen we mensen bereiken die professioneel met wijn bezig zijn, maar daardoor in het weekend niet beschikbaar zijn, zoals de uitbaters van wijnbars, restaurants en andere horecazaken, sommeliers en dergelijke,” legt Jason uit. “Die kunnen dus op maandag langskomen om kennis te maken met de wijnmakers.”

Praktisch

  • PURr another wine fair, de degustaties van natuurwijnen in de kelder van Loods 20, vindt plaats op zondag 26 en maandag 27 mei, telkens van 11u tot 18u.
  • PURr, another village, met onder andere een wijnbar, een BBQ, is open van vrijdag 24 mei tot maandag 27 mei. Op vrijdag en zaterdag zijn er ook concertjes gepland. Op die dagen is de village open tot middernacht, de twee volgende dagen tot 22 uur.
  • Toegang tot de Village is gratis. Toegang tot de kelders kost 10 euro per persoon per dag, of 15 euro voor beide dagen. Tickets zijn te koop via Eventbrite en www.purr.be.
  • Er geldt absoluut geen aankoopverplichting, maar wie gecharmeerd raakt door deze uitzonderlijke producten kan ze rechtstreeks bij elke wijnmaker aankopen.
Share.

About Author

Leave A Reply

*