zaterdag, juli 20

Even een lading onzin die we allemaal op school geleerd hebben rechtzetten…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Er zijn “feiten” die zo vast in ons geheugen gebeiteld staan dat iedereen deze als “parate kennis” klaar heeft staan! Of deze feiten dan ook kloppen is nog maar de vraag…

De Britse krant The Times heeft de 10 grootste misverstanden bij elkaar geraapt:

1) Einstein haalde slechte punten op school

Dat het populaire en warrige genie + Nobelprijswinnaar Albert Einstein het op school slecht deed “weten” we allemaal. Niets is minder waar. Einstein was een briljante leerling, voornamelijk in wetenschappen en wiskunde.

2) Muizen houden van kaas

Iedereen weet dat muizen kaasliefhebbers zijn! Niets is minder waar, muizen houden helemaal niet van kaas. Eigenlijk zijn het snoepers die van suikerrijke voeding houden en van eten waarin granen en zaden zitten verwerkt. Volgende keer dus een mars in de muizenval stoppen ipv kaas!

3) Napoleon was klein

De kleinere mannen onder ons houden van Napoleon, die een lengte van 1,57 meter wordt toebedacht. Deze berekening baseert zich op verkeerde gegevens, want Napoleon bleek één meter zeventig; een lengte die helemaal niet klein was voor de gemiddelde 18de/19deeeuwse man.

4) Thomas Edison is de uitvinder van de gloeilamp

Edison deed inderdaad vele uitvindingen – en is een van de grootste uitvinders aller tijden – maar de gloeilamp is niet van hem! Edison was daarentegen wel een van de velen die bijdroegen aan de ontwikkeling van een praktisch middel om met elektriciteit licht te genereren. In 1854 slaagde Heinrich Göbel uit Duitsland erin de eerste echte gloeilamp te maken. Naast Göbel en Edison worden ook de Rus Alexander Lodygin (1872) en de Engelsman Joseph Swan (1878) genoemd als uitvinder van de gloeilamp, maar dus zeker en vast niet uitsluitend Thomas Edison zoals wij op school leren!

5) Lemmings gooien zichzelf van een rots om zelfmoord te plegen

Schuld aan deze mythe is Walt Disney die een aantal lemmings in een natuurfilm portretteerde  die zich van boven op een berg het water in gooiden. deze fabel blijft wel in stand gehouden door de “massa”.

6) Water spoelt op een verschillende wijze door naargelang het continent waar men zich bevindt.

Niet waar. Al de gefilmde “bewijzen” zijn niet echt en helpen slechts een mythe overeind te houden, water doet gewoon wat het wil!

7) De mens stamt af van de aap

Darwin heeft dit nooit gezegd, maar de uitspraak wordt wel aan hem toegeschreven. Wat hij wel zei is dat mensen, apen en chimpansees ooit, in een ver, ver verleden een gemeenschappelijke voorouder hadden, wat dus absoluut niet hetzelfde is dat wij van de apen afstammen.

8) Vikings hadden helmen met hoorns

Dit is een absolute mythe. Volgens het Jorvik Centre werden Vikings begraven met hun helm en met hun drinkhoorn. Wanneer ze werden opgegraven door de Victorianen werd gewoon verondersteld dat hun helmen hoorns hadden.

9) Columbus dacht dat de aarde plat was

Dat deed hij niet. Hij wist misschien niet hoe groot de aarde was, maar hij wist wel dat hij er niet af kon vallen.

10) Verschillende delen van de tong proeven verschillende smaken

Mensen hebben verschillende smaakreceptoren op hun tong en de ene is al wat gevoeliger dan de andere, maar ze zijn niet opgesplitst in perfect aanwijsbare verschillen die wetenschappelijk bewezen zijn.

Ook ik heb al deze dingen op school aangeleerd gekregen als de absolute waarheid… wie nu gelijk heeft, de geschiedenisboeken of de Britse journalisten van The Times, mag ieder voor zich uitmaken!

Share.

About Author

Leave A Reply

*