zaterdag, juli 4

Veiligheid voor iedereen: Opel Crossland X zet traditie verder

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Opel viert 120 jaar autoproductie
  • Jubileumuitvoering: “120 jaar”-editie van Opel Crossland X
  • Veiligheid doorheen de tijd: Opel 10 PS, Olympia, Corsa B, Insignia A
  • Topinnovaties: Driver Drowsiness Alert, ledsfeerverlichting
  • Kenmerkend: Opel-auto’s bieden altijd dat tikkeltje meer dan verwacht.

Opel bouwt reeds auto’s sinds 1899, toen de eerste “Patentmotorwagen System Lutzmann” van de band rolde. In 2019 viert Opel 120 jaar autoproductie, en dus ook 120 jaar innovatie. Het Duitse merk maakt al decennialang de hoogste veiligheidsnormen toegankelijk voor het grote publiek. Geavanceerde chassistechnologie, veiligheidssystemen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld. Zo was de Opel 10 PS uitgerust met een vierwielremsysteem, de Olympia met zelfdragende carrosserie, de Corsa B met fullsize airbags en de Insignia A met intelligente verkeersbordherkenning.

Vandaag zet de Opel Crossland X de toon op het vlak van veiligheid. Net als zijn voorgangers biedt de Crossland X geavanceerde veiligheidstechnologieën in het SUV B-segment, waardoor hij zich onderscheidt van zijn concurrenten. In dit verjaardagsjaar is de “120 jaar”-editie standaard uitgerust met extra’s, zoals een lederen stuurwiel en ledsfeerverlichting in de middenconsole en deuren voor een gezellige sfeer in het donker. Aan de buitenkant pakt deze Crossland X uit met hoogglans zwarte B-stijlen, een verchroomde daklijn, een zilveren onderrijbeveiliging voor en achter, antracietkleurige lichtmetalen velgen met 4 dubbele spaken en LED achterlichten. Dankzij zijn brede waaier aan hoogtechnologische rijhulpsystemen biedt de kleine, coole SUV uitstekende innovaties die elke rit veiliger, eenvoudiger en comfortabeler maken.

De vooraanrijdingsassistent (Forward Collision Alert) met voetgangersdetectie (Pedestrian Detection) en automatische noodrem (Automatic Emergency Braking) controleert met de camera vooraan de verkeerssituatie vóór de Crossland X. Zo kan het systeem rijdende en geparkeerde auto’s en voetgangers (volwassenen en kinderen) detecteren. Het systeem geeft niet alleen een alarm en een visuele waarschuwing, maar remt ook automatisch af als de afstand tot een voorligger of voetganger snel afneemt en de bestuurder niet reageert.

Het detectiesysteem voor slaperigheid (Drowsiness Detection) is een uitbreiding van de waarschuwing voor slaperige bestuurders (Driver Drowsiness Alert), dat standaard voorzien is en de bestuurder waarschuwt wanneer deze twee uur lang aan meer dan 65 km/u heeft gereden. Het bijkomende systeem waarschuwt wanneer het traject van de Crossland X erop wijst dat de bestuurder slaperig of verstrooid is. Er verschijnt dan een bericht op het instrumentenbord van de bestuurder en er gaat een geluidssignaal af. Na drie waarschuwingen van het eerste niveau, geeft het systeem een tweede waarschuwing met een ander bericht op het instrumentenbord van de bestuurder en een luider geluidssignaal. Door 15 minuten aan een stuk trager dan 65 km/u te rijden, wordt het systeem gereset.

Bovendien wordt de Crossland X in zijn categorie al erkend als zeer verdienstelijke leerling op het vlak van veiligheid. Euro NCAP riep Opels SUV uit het B-segment uit tot “Beste auto in zijn klasse in 2017”. In de veiligheidsscores van november 2017 kende Euro NCAP het maximum van vijf sterren toe aan de Opel Crossland X. Die score is gebaseerd op beoordelingen in de vier veiligheidscategorieën, namelijk bescherming van volwassen passagiers, bescherming van meereizende kinderen, bescherming van voetgangers en veiligheidsassistentie. De Crossland X deed het bijzonder goed in de test op de zijdelingse bescherming, waar hij het maximale aantal punten behaalde voor de bescherming van zowel volwassenen als kinderen.

Het originele soepele en precieze stuursysteem: Opel “Patentmotorwagen System Lutzmann”

De Crossland X toont nog maar eens dat de verwachtingen van de klant overstijgen kenmerkend is voor Opel. Die traditie begon al in de late 19de eeuw met Opels “Patentmotorwagen System Lutzmann”. De auto zat vol technologische snufjes, zoals optionele pneumatische banden en een eencilindermotor met 4 pk, maar ook een door ketting aangedreven besturing. Volgens een keizerlijk octrooi uit april 1894 zorgde dit systeem voor “veel soepelere en preciezere besturing” in vergelijking met bestaande ontwerpen.

Opgewassen tegen “buitenlandse” competitie: Opel 10 PS met vierwielremsysteem

In 1925 versterkte Opel met de 10 PS zijn groeiende reputatie als aanbieder van hoogtechnologische auto’s aan matige prijzen. De catalogus beschreef de 10 PS als “de meest redelijk geprijsde auto voor Duitse kopers”. Hij wou ook niet onderdoen voor de voordelen van buitenlandse rivalen die veel bewondering kregen. Dat was geen probleem met talenten als “een stille, verbazingwekkend soepele auto die fantastisch optrekt” en “zorgeloos bochtenwerk”. De “auto met Duitse precisie” verbeterde de veiligheid nog verder door “op enkele meters tot stilstand te komen” dankzij zijn innovatieve remsysteem dat op de vier wielen werkzaam was. Vanaf 1926 introduceerde Opel dit systeem ook in het kleinere model 4 PS.

Eerste in Duitsland geproduceerde auto met zelfdragende carrosserie: Opel Olympia

De volgende mijlpaal op het vlak van “veiligheid voor iedereen” was de in Rüsselsheim gebouwde Opel Olympia van 1935. Dit was de eerste Duitse auto uit de serieproductie met een volledig stalen zelfdragende carrosserie. Destijds beweerden voorstanders van de traditionele framestructuren dat het zelfdragende koetswerk of de carrosserie uit een stuk op de weg uit elkaar zou vallen. De Olympia bewees daarentegen een bijzonder robuuste, veilige wagen te zijn met grote torsiebestendigheid en buigvastheid. Om het publiek beter te informeren, stelde Opel zelfs een opengewerkt model van de carrosserie van de Olympia tentoon op het Internationale Autosalon van Berlijn in 1937. De autokopers twijfelden niet langer. Tegen 1940 produceerde de fabriek in Rüsselsheim zo’n 170.000 Olympia’s, en wierp het innovatieve zelfdragende koetswerk zich op als hét carrosserieconcept voor auto’s (en dat is het vandaag nog steeds).

Opel Rekord C, 1967

Ontworpen voor de veiligheid van de bestuurder: Opel Rekord C met telescopische stuurkolom

De Opel Rekord C maakte zijn debuut in 1967 en zat boordevol innovaties. Zo was het de eerste passagierswagen van Opel met schroefveren op de achteras, en definieerde hij nieuwe normen voor zijn klasse met zijn remschijven vooraan en rembooster. Op het vlak van passieve veiligheid besefte Opel met de Rekord C dan weer dat de bestuurder extra bescherming nodig had. Toen kon de traditionele stijve stuurkolom bij een frontale botsing namelijk de auto ingeduwd worden. Die kon dan gevaarlijk dicht bij de bestuurder komen wanneer de auto naar voren geslingerd werd door de kracht van de impact. Om verwondingen te vermijden was er dus meer – niet minder – ruimte nodig. Daarom ontwierpen Opels designers en ingenieurs het Opel Safety Steering System: een inschuifbare, telescopische stuurkolom die vanaf 1968 standaard verkrijgbaar was, en het risico op verwondingen aan het hoofd en de borst van de bestuurder zoveel mogelijk verkleinde.

A 19475

Meer bescherming dankzij dubbele deurbalken en fullsize airbags: Opel Corsa B

Opel bleef sleutelen aan de passieve veiligheid, en begon standaard gordels te voorzien in al zijn auto’s in 1973. Het dragen van de gordel werd verplicht, en steeds meer bestuurders en passagiers deden dit ook effectief. Daar reageerde de automobielindustrie al snel op door aanvullende beschermingssystemen te ontwerpen. Zo installeerde Opel in 1991 gordelspanners in de Astra F, die de gordel in milliseconden tot 16 cm kon aanspannen om de inzittende te beschermen. In 1993 daalde het risico op verwondingen nog verder dankzij de dubbele première in de Corsa B van de tweede generatie, die uitgerust was met dubbele beschermende deurbalken en een fullsize airbag voor de bestuurder. Daarna werd Opel in modeljaar 1995 de eerste Duitse autofabrikant die in alle nieuwe auto’s standaard fullsize airbags voorzag voor de bestuurder en de passagier vooraan.

Opel Eye leest verkeersborden en houdt bestuurders op de baan: Opel Insignia A

Een van de Opels doelstellingen was meer veiligheid bieden aan een brede waaier van klanten in het middelgrote marktsegment. Dat deed het Duitse merk met de Insignia A, die zijn debuut maakte op het Britse Internationale Autosalon van 2008. Het baanbrekende ontwerp van dit vlaggenschip benadrukte Opels ambitie om nieuwe normen te bepalen in het middelgrote segment. Een van de talrijke innovatieve technologieën aan boord was de Opel Eye, een camera die de bestuurder op twee manieren bijstaat. Enerzijds herkent de verkeersbordherkenning (Traffic Sign Recognition) van de tweede generatie snelheidsbeperkingen en inhaalverboden. Het herkende verkeersbord wordt als een symbool weergeven op het instrumentenbord. Anderzijds waarschuwt de rijstrookassistent (Lane Departure Warning) de bestuurder wanneer hij of zij de rijstrook per ongeluk verlaat. Samen zorgen deze geïntegreerde systemen ervoor dat rijden veiliger en zorgelozer is, en helpen ze de bestuurder zelfs boetes voorkomen.

Share.

About Author

Leave A Reply

*