donderdag, november 14

BOEK REVIEW: De geheimen van de staatsveiligheid (Lannoo)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
COV_Staatsveiligheid.inddHet eerste boek dat een helder inzicht geeft in de werking van de Staatsveiligheid, boordevol nooit gepubliceerd materiaal
Over het boek: Net nu inlichtingendiensten wereldwijd in de vuurlinie staan, doet een bekroonde onderzoeksjournalist een boekje open over de Staatsveiligheid. Belgiës meest geheime overheidsdienst heeft veel meer te verbergen dan we vermoeden.

De Staatsveiligheid duldt geen pottenkijkers.
Meer heeft Lars Bové niet nodig om een jaar lang op onderzoek te trekken doorheen de duistere wereld van spionnen en cyberterreur. Nooit eerder verscheen zo’n helder beeld van de overheidsdienst waarvan zelfs onze politici nauwelijks iets afweten.

Bové ontrafelt de cultuur van geheimhouding en doet gaandeweg verbazende ontdekkingen. De Staatsveiligheid moet ons meer dan ooit beschermen tegen jihadisten en andere terreurdreigingen, maar vormt tegelijk een bedreiging voor zijn eigen burgers.

http://www.lannoo.be/de-geheimen-van-de-staatsveiligheid

SLOTSOM:

Als je dit boek moet samenvatten kan je in principe maar één woord bedenken: schokkend!

larsDe Tijd-journalist Lars Bové brengt met  “De Geheimen van de Staatsveiligheid” wanpraktijken bij deze dienst aan het light. Zo zou de bescherming van staatshoofden en andere vips een knoeiboel zijn in België. De Staatsveiligheid zou “een op de vier (beveiligings)opdrachten weigeren en zelfs een limobedrijf inhuren door een gebrek aan personeel”, rechercheerde  Bové, die zich heeft gebaseerd op een nooit eerder onthuld rapport van de toezichthouder Comité I.

Het aantal topontmoetingen in Brussel is de laatste jaren sterk gestegen, waarbij de staatshoofden moeten beschermd worden. Maar door een gebrek aan personeel weigert de Staatsveiligheid één op de vier aanvragen. Een ander gevolg is dat het aantal overuren toeneemt. Tussen 2010 en 2013 steeg het aantal overuren boven de 44.000.

Bové sprak met mensen binnen de Staatsveiligheid, die als klokkenluider brokken informatie doorgaven. Zo kwam Bové te weten dat Staatsveiligheid jarenlang informatie kreeg van informanten bij telecomoperatoren, zoals Belgacom. Intussen is er een wet die dat op gecontroleerde wijze toelaat, maar daarvoor deed Staatsveiligheid het gewoon op illegale wijze. “Terwijl er in de regering werd gediscussieerd, gebeurde dat allemaal al rustig achter de rug”, zegt Bové.

Daarnaast ontdekte de schrijver dat er geen externe controle is op de informanten van de staatsveiligheid. “Bij de politie wordt dat wel ernstig gecontroleerd. Dat niet doen is vragen om wantoestanden” besluit Bové.

Geheime agenten, spionage en intriges zijn de basisingrediënten voor menige fictieve film, maar wat er in België schijnt te gebeuren zou zelfs in een film als overdreven en ‘kan niet’ afgedaan worden. Ben jij een burger die graag weet wat er in dit land speelt, is dit boek een absolute aanrader!

over Lars Bové:

Lars Bové is al elf jaar journalist bij de krant De Tijd. Hij legde talloze fraudezaken bloot, waarvoor hij meermaals bekroond werd. Bové is lid van het internationale netwerk, dat de beste onderzoeksjournalisten van de wereld bijeenbrengt. Hij doceert gerechtsjournalistiek en is regelmatig te gast in nieuwsprogramma’s.

DVE

copy ZALUlannoo_logo

Share.

About Author

Leave A Reply

*