maandag, april 12

BOEK REVIEW: Optocht der tattoos (De Geus)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Download PDF

De eeuwenoude tattoo is bezig aan een ware triomftocht door de westerse wereld. Vroeger het handelsmerk van de zeeman of de rebel en sporadisch zichtbaar, nu mateloos populair in alle lagen van de bevolking. Henri Beunders geeft zijn visie op de explosieve groei van de tattoo in de afgelopen halve eeuw. Hij duikt in de wereld van de ‘getekende mens’, onderzoekt motieven en duidt ontwikkelingen. Van beginnerstattoo tot extreme lichaamsversiering: tattoos weerspiegelen de behoefte aan bevestiging van de identiteit. Ze drukken het verlangen uit om het eigen verhaal te vertellen. Het verhaal van bevrijding en vreugde, rouw, trauma’s, blijvende herinneringen. Maar ook van spijt en verslaving.

SLOTSOM:

Een opvallend werk dat diep in de geschiedenis van de wonderbare wereld van de tattoos gaat. Van een marginaal randfenomeen tot een fashion statement, de tattoo heeft altijd wel een interessante plaats gehad in de wereld.

Wat vroeger ‘voorbehouden’ was aan vooral zeelieden (je vond dan ook vooral tattooshops in de grote havensteden over heel de wereld) is vandaag de dag een wijdverbreid gegeven. Dit boek zoekt de oorsprong op en bekijkt de evolutie van de wereld van inkt.

Een interessant boek voor de tattoo liefhebber maar ook voor mensen die van een (aparte) geschiedenisles houden en dus zeker een aanrader.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

*