woensdag, oktober 23

BOEKREVIEW: De geschiedenis van Tom Jones

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“De geschiedenis van Tom Jones” vertelt het verhaal van een vondeling met een mysterieuze afkomst die op een nacht gevonden wordt in het bed van de rijke Mr Allworthy. De vondeling groeit op tot een enthousiaste, vrolijke jongeman die terechtkomt in intriges, complotten en amoureuze verwikkelingen.

Het oorspronkelijke verhaal dateert al van 1749 en geldt als een van de eerste grote Engelstalige fictiewerken. In grote en kleine lijnen heeft Bouden het verhaal behouden. Een vondeling met een mysterieuze afkomst wordt door de rijke mister Allworthy gevonden die de baby op slag in zijn gezin opneemt. De knaap groeit op als een enthousiaste jongeling die graag is gezien door zijn adpotieouders. Zijn broer ziet het met lede ogen aan en laat geen moment passeren om het Tom lastig te maken en ‘m in een slecht daglicht te stellen. Ook Allworthy’s zakenpartners zien in Tom een gevaar voor de toekomstige erfenis waarvan ze misschien ook kunnen profiteren. Tom kan niet alle tegenkantingen ombuigen. Hij raakt verwikkeld in een kluwen van familiale en amoureuze intriges en wordt zelfs het huis waar hij opgroeide, uitgezet.

Tom Jones is een aaneenschakeling van oorzaken en gevolgen en verloopt vrij vlot. Het verhaal is heel luchtig gehouden en zit vol misverstanden.

Tom Bouden zou Tom Bouden niet zijn als er niet een seksueel geladen tintje zou te bespeuren zijn waarbij het expliciete niet uit de weg gegaan wordt… En best opvallend is het feit dat de heteroseksuele scènes enorm goed uitgewerkt zijn voor een homoseksuele tekenaar ;-)

De geschiedenis van Tom Jones door Tom Bouden
Uitgeverij Nouga, €11,95, ISBN 9789075099164

Meer info:

http://www.tombouden.be

DVE – 2010

Share.

About Author

Leave A Reply

*