vrijdag, augustus 7

BOEKREVIEW: TOM the comics volume 1

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Hoewel hij een van de bekendste Finse kunstenaars is, zal de naam Touko Laaksonen weinig vertrouwd in de oren klikken. Misschien klinkt zijn alter ego Tom of Finland bekender, hij is de schepper van het macho-homo imago van de jaren zeventig.

The Comic Collection is een zeer betaalbare compilatie van de populaire (gay-)stripverhalen van Tom of Finland. Dit 272 pagina´s tellende boek bevat 14 verhalen, inclusief het eerste in 1946
en het laatste in 1986 door Tom geschreven verhaal. Gaandeweg ontmoeten we Jack in the Jungle, Beach Boys, Greasy Rider, Ringo & the Renegades en Toms meest beroemde creatie, Kake, de ultieme man in het leer.

De verhalen zijn chronologisch gerangschikt in een boekformaat dat in één hand past, verpakt in een aan twee kanten te gebruiken omslag (‘panic cover’).

Vanaf mijn tienerjaren ben ik al bekend met de homo-erotische tekeningen van Tom of Finland en heb deze altijd bewonderd. Kenmerkend aan zijn tekeningen zijn vooral de overdreven
spieren, billen en euhm ‘bulten’ :-)

“Voor Tom werden homoseksuele mannen werden gezien als verwijfde mietjes. Hij was de eerste die homoseksuele mannen als macho’s, trots en assertief liet zien”, vertelt Durk Dehner, oprichter van de Tom of Finland Foundation. “Simpel gezegd, zonder Tom of Finland, zou er bijvoorbeeld geen Village People zijn.”

Een uitgave van www.taschen.com importeur: www.librero.nl

Share.

About Author

Leave A Reply

*