woensdag, oktober 16

Drei , Das Triptychon in der Moderne – een meesterlijke verzameling “drieluiken”.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Al sinds de middeleeuwen bekend vooral kerkelijke taferelen zijn drieluiken niet enkel en alleen beperkt tot de kerken…

In de moderne kunst zijn vele artiesten die hun werk “in drie verdelen” dit boek dat gepaard ging met een tentoonstelling in het KUNSTMUSEUM STUTTGART van 2009 belicht deze moderne vorm van triptieken.

Vooral op het einde van de 19e eeuw vonden triptieken opnieuw hun weg in de kunstwereld. Sommige kunstenaars bleven trouw aan het christelijke motief terwijl anderen hun eigen visie ontwikkelden.

Otto Dix, Max Beckmann und Francis Bacon zijn enkele voorbeelden van kunstenaars die zich met dit soort werk gingen bezig houden, maar ook diverse moderne artiesten zoals Gerhard Richter, Jonathan Meese, Damien Hirst oder Isa Genzken, kiezen het Triptychon als een formaat voor hun werk.

Het Triptychon laat tegelijk “openheid” en “gesloten zijn” toe en dit luxueus samengesteld boek bied naast een overzicht van vele moderne triptieken een duidelijke beschrijving van de kunstenaars die in het boek voorgesteld worden. Tevens beperkt het boek zich niet enkel tot de schilderkunst maar stelt ook triptieken onder de vorm van installaties en foto’s voor.

Meer info: http://www.hatjecantz.de

Drei Das Triptychon in der Moderne – Hrsg. Marion Ackermann, Text von Marion Ackermann, Wolfgang Ullrich, Joachim Valentin u.a. – Deutsch 2009 – 328 Seiten, 100 afbeeldingen in kleur – 21,70 x 26,50 cm – hardcover gebonden met omslag – ISBN 978-3-7757-2327-5

Share.

About Author

Leave A Reply

*