woensdag, oktober 16

inleiding in de wereld van tattoo’s

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een tatoeage (ook: tatoeëring en tegenwoordig wordt ook het Engelse tattoo veel gehoord) is een versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt.

De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu, dat streep of vlek betekent.

Aanbrengen van tatoeages

Tatoeages worden aangebracht door een van inkt voorziene tatoeage naald door de lederhuid te prikken. Een tatoeëerder gebruikt hiervoor over het algemeen een tatoeëermachine met speciale tatoeëerinkt. Doe-het-zelvers gebruiken een enkele naald met draad om de punt gedraaid, en Indische inkt. Bij het aanbrengen van een tatoeage moeten voldoende hygiënische maatregelen genomen worden, zoals het gebruik van steriel materialen. De huid wordt doorprikt door middel van een of meerdere naalden die meer dan 100 keer per seconde op en neer gaan en zo de tekening onder de huid zetten. Men geeft vaak aan dat het laten aanbrengen van een tatoeage erg pijnlijk is. In werkelijkheid valt het eigenlijk best goed mee, al kan de pijn erger worden naar gelang waar op het lichaam de tatoeage gezet wordt.

Enkele geschiedenisfeiten:

Ötzi, ook bekend als de ijs mummie uit de Alpen, die zo’n 5350 jaar geleden leefde, had 59 tatoeëringen. Er zijn tatoeages op Egyptische mummies gevonden, die van 2000 voor Christus dateren. Ook in de klassieken wordt er gerefereerd aan tatoeages bij onder andere de oude Grieken en de Germanen.

De huidige Europeanen ontdekten de techniek van de tatoeage bij de Polynesiërs en Amerikaanse Indianen. In het Tahitiaans betekent het woord tattau markeren.

Redenen om een tatoeage aan te brengen

Iemand kan verschillende redenen hebben om een tatoeage te laten zetten:

 • esthetisch: de tatoeage wordt als een (blijvend) sieraad voor het lichaam beschouwd.
 • status: de omgeving van de drager (en de drager zelf) ontleent een bepaalde waarde aan de tatoeage, zoals bij de Nieuw-Zeelandse Maori.
 • identificatie: de drager hoopt aan de hand van zijn tatoeage te worden herkend, na bijvoorbeeld verdrinking. Dit was de gebruikelijke reden voor zeelui. Tijdens WO2 kregen de meeste gevangenen in Auschwitz een identificatienummer op hun arm getatoeëerd. Bij leden van de Waffen SS, het elitekorps van Nazi Duitsland, werd hun bloedgroep onder hun oksel getatoeëerd.
 • medisch: de drager hoopt gevrijwaard te blijven van bepaalde ziekten door het dragen van een tatoeage. Zo had de reeds aangehaalde Ötzi tatoeages op gewrichten, reden waarom men vermoedt dat hij aan artrose leed.
 • cosmetisch: Littekens, brandwonden of wijnvlekken kunnen door middel van tatoeages minder opvallend gemaakt worden. Ook worden verloren gegaan wenkbrauwen worden soms vervangen door tatoeages.
 • intimidatie: de drager geeft aan lid te zijn van een bepaalde criminele organisatie zoals de Yakuza in Japan of diverse Benden o.a. in USA. Soms heeft de tatoeage binnen het criminele milieu een specifieke betekenis; zo zou in bendes in de Verenigde Staten en Canada een tatoeage op het gezicht in de vorm van een traan het teken zijn dat men een lid van een rivaliserende bende zou hebben gedood
 • Volwassenwording: In een aantal culturen is het gebruikelijk dat een persoon zich bij het bereiken van de puberteit laat tatoeëren.
 • Het roer omgooien: Het maken van een nieuwe start in het leven is vaak een reden om een tatoeage te laten zetten en zo te laten zien dat je veranderd bent.

 

 

Bekende tatoeages

Bekende tatoeages zijn:

 • De Tribal, hierbij worden elementen uit de Maori-, Polynesische of Indiaanse cultuur, of een hieraan verwant lijnenpatroon, afgebeeld.
 • De Lower back tattoo, waarbij een afbeelding op de onderrug wordt gemaakt. Deze plek wordt vooral door vrouwen gebruikt.
 • De traan onder het oog, deze wordt gebruikt om rouw aan te geven, of binnen bepaalde bendes om aan te geven dat de drager iemand gedood heeft.
 • Drie of vijf punten tussen de duim en wijsvinger. Deze worden in het criminele milieu gebruikt en hebben verschillende betekenissen.

Bij drie punten wordt ook geloof, hoop en liefde gebruikt als betekenis

Gevaren bij tatoeage

Het aanbrengen van tatoeages brengt meer risico’s met zich mee dan de meeste mensen weten. Ten eerste kunnen er bij onvoldoende hygiëne of bij gebruik van besmet materiaal verschillende soorten infectieuze ziektes zoals hepatitis, TBC en HIV overgebracht worden bij het tatoeëren. In de literatuur worden enkele meldingen gemaakt van anafylactische shock na het laten zetten van een tatoeage. Ook komt het een enkele keer voor dat de in de huid aangebrachte Oost-Indische inkt allergische reacties oproept.

Mensen met een hartziekte of diabetes wordt sterk afgeraden zich te laten tatoeëren. In de verschillende landen zoals USA en België verbiedt het Rode Kruis mensen die zich minder dan een jaar geleden instelling hebben laten tatoeëren bloed af te staan. Hetzelfde geldt voor Nederland, als je je aanmeldt als bloeddonor bij het Rode Kruis mag je geen tatoeage hebben die nog geen jaar oud is.

Verwijderen

Niet zelden krijgt de drager van een tatoeage spijt, bijvoorbeeld omdat hij wordt nagewezen, omdat hij niet meer behoort tot de club waarvan hij de tatoeage draagt, of omdat hij geen werk kan vinden. Het is heel moeilijk en duur om een tatoeage weer te verwijderen, maar tegenwoordig zijn er methodes die met een laser de pigmentbolletjes kunnen breken, waardoor ze (langzaam) door de bloedbanen worden opgenomen. Als dit niet goed gedaan wordt, loopt men het risico in plaats van een tatoeage een brandwond over te houden.

Alternatieve vormen van tatoeage

 • Permanente make-up: wordt meestal in het gezicht gebruikt om wenkbrauwen, eyeliners en lipliners definitief te pigmenteren.
 • De hennatatoeage wordt met henna (een rode kleurstof) op de huid aangebracht. Wanneer men enkele dagen de tijd neemt om de kleurstof in de huid te laten trekken ontstaat een tekening die weken en soms zelfs maanden blijft zitten. Er bestaat ook zwarte henna. Deze stof trekt sneller in de huid maar brengt ook een gezondheidsrisico met zich mee.
 • Een schutterstatoeage bestaat uit donkere vlekken op de hand, die ontstaan doordat iemand veelvuldig met een vuurwapen heeft geschoten waarbij kleine kruitresten met grote kracht in de huid werden gedrukt die uiteindelijk tot de vlekken hebben geleid. Vergelijkbaar hiermee is de zogenaamde mijnwerkerstattoo als gevolg van kolenstof dat in wondjes is gekomen.

Tattoo’s zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en worden (gelukkig) meer en meer aanvaard door de maatschappij. Maar onthoud zeker het motto: “Bezin eer je begint” om te vermijden dat je nadien spijt krijgt…

 

Share.

About Author

Leave A Reply

*