vrijdag, juli 10

Homofobie op songfestival: ‘Vrouw met baard’ mag niet meedoen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Conchita-Wurst4Homofobe landen zoals Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland eisen dat de Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst van het Eurovisiesongfestival wordt geweerd.

Sinds de Oostenrijkse openbare omroep in september bekendmaakte dat Conchita Wurst naar het Songfestival in Kopenhagen gaat, is de kritiek op de travestiet stelselmatig gegroeid. Achter Conchita Wurst gaat de 25-jarige Oostenrijker Tom Neuwirth schuil, die steevast optreedt als vrouw mét een gitzwarte baard. En dat zet kwaad bloed, vooral in Oost-Europese landen.

In Wit-Rusland en Oekraïne circuleert een petitie die al door 15.000 mensen is ondertekend. Ze kant zich niet alleen tegen de deelname van Wurst, maar eist ook dat het Songfestival niet wordt uitgezonden als Wurst meedoet. Volgens de petitie is ‘het Songfestival, waar onze kinderen naar kijken, een broeihaard van sodomie geworden’.

Ook in Rusland groeit het protest en gaan stemmen op om het Songfestival te boycotten. Rusland heeft een kwalijke reputatie als het op homofobie aankomt en maakte het propageren van een ‘andere levensstijl’ strafbaar. Het vindt een man als Wurst strijdig met de waarden van het land.

Een Russische vereniging van ouders die ook een petitie houdt, vindt dat Eurovisie ‘alle limieten voorbij is gegaan’. ‘Zo’n persoon op onze nationale televisie tonen, is tegen de grondwet van de Russische Federatie waarin staat dat onze kinderen beschermd moeten worden tegen mensen van niet-traditionele seksuele geaardheid.’

Discriminatie

Ook in Oostenrijk zelf krijgt Conchita Wurst tegenkanting. Zo werd er de Facebookpagina ‘Nein zu Conchita Wurst beim Song Contest’ opgezet. De pagina werd al geliked door bijna 39.000 mensen. Ter vergelijking: de fanpagina van Wurst telt maar zo’n 25.000 likes. conchita-wurst

Wurst reageert rustig op de heisa en blijft herhalen dat hij een statement wil maken. ‘Als tiener werd ik vaak met discriminatie geconfronteerd en daarom heb ik het typetje van de vrouw met de baard ge­creëerd. Ik wil het Songfestival aangrijpen om de intolerantie aan te klagen. Niet hoe je eruitziet, bepaalt wie je bent.’

Wurst, die het voorbije weekend nog in Gent optrad op een evenement ten voordele van de Holebifoon, deed ook in 2012 mee aan de Oostenrijkse voorronde voor het Songfestival. Hij haalde het toen net niet. De finale vindt op 10 mei plaats in Kopenhagen.

bron: De Standaard
Share.

About Author

Leave A Reply

*