vrijdag, juli 10

Oostenrijk (‘vrouw’ met baard) wint Eurovisiesongfestival

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Conchita Wurst, de vrouw met de baard uit Oostenrijk, heeft met Rise like a phoenix het Eurovisiesongfestival gewonnen.

conchitawurst_orfDe Oostenrijkse inzending voor het festival in Kopenhagen was een van de meest opmerkelijke: er duikt immers niet elk jaar een vrouw met een baard op. En blijkbaar kon Rise Like A Phoenix genoeg mensen overtuigen, want het nummer haalde het vlot met 290 punten, voor Nederland (238 punten) en Zweden (218 punten).

België gaf het maximum van 12 punten aan Oostenrijk, 10 punten aan Zweden en 8 aan Nederland.

Nederland haalde met The Common Linnets (Ilse DeLange en Waylon) wel twee troostprijzen binnen: de Marcel Bezençon Awards, de jaarlijkse prijzen van de pers, commentatoren en componisten, voor beste nummer en beste optreden.

Niet te stuiten

Bij het in ontvangst nemen van de trofee, zei Wurst ‘Deze avond is opgedragen aan iedereen die gelooft in een toekomst met vrede en vrijheid. Jullie weten wie jullie zijn – wij zijn één en wij zijn onstuitbaar.’

Rusland uitgejouwd

Opvallend was dat Rusland, net als bij de halve finale, werd uitgejouwd. Azerbeidzjan mocht als eerste punten uitdelen en toen het 12 punten aan Rusland gaf, werd dat op gejoel onthaald bij het publiek in Kopenhagen. Dat herhaalde zich telkens als Rusland punten kreeg en ook wanneer Moskou zelf 12 punten aan Wit-Rusland gaf.

Zonder België

Naar schatting 125 miljoen zouden gekeken hebben naar de Europese liedjeskermis die al voor de 59ste keer georganiseerd werd. Axel Hirsoux hebben die kijkers echter niet zien optreden: de Belgische kandidaat, kon afgelopen dinsdag geen finaleplaats versieren.

Toch blikte hij tevreden terug op zijn avontuur: ‘Voor mij is dit het beste avontuur van mijn leven. Alles wat ik hier meemaakte blijft voor eeuwig in mijn geheugen gegrift,’ zei hij.

bron De Standaard

Share.

About Author

Leave A Reply

*