zaterdag, december 14

Zwaardere straffen voor homofoob geweld

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De ministerraad zal vrijdag een verzwaring van de maximumstraf voor homofoob geweld goedkeuren. Daders van feiten zoals laatst in Aalst, waarbij twee homo’s zwaar mishandeld werden, riskeren dan dertig jaar cel, terwijl dat nu nog maximum vijf jaar is. Voor doodslag of moord wordt dat levenslang in plaats van 20 jaar.

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) is het puur toeval dat het punt vandaag op de agenda van de ministerraad staat, net nu er weer een geval van geweld tegen homo’s is geweest. In Aalst hebben twee broers van 19 en 28 jaar twee homofiele mannen met een biljartkeu en stoelen bewerkt.

Een van de slachtoffers vocht tot donderdagmiddag voor zijn leven maar is nu aan de beterhand. De daders zijn aangehouden.

Uit de criminaliteitscijfers van de federale politie blijkt dat het homofoob geweld in ons land de jongste jaren fors is gestegen: van 34 gevallen in 2008 tot 85 aangegeven feiten vorig jaar. In werkelijkheid, zo wordt gevreesd, ligt het aantal gevallen van ‘gay bashing’ (homo’s voor het plezier in mekaar slaan) nog veel hoger.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken werken ook aan een nationaal actieplan tegen homofoob geweld. Dat zou tegen november klaar moeten zijn. Politie en parketten krijgen een omzendbrief over de aanpak; politiediensten zullen een opleiding moeten volgen over hoe ze met homofoob geweld moeten omgaan en hoe ze de vaststellingen op een uniforme manier in een proces-verbaal moeten gieten.

Share.

About Author

1 reactie

  1. Dus een seriemoordenaar kan in België maar beter aan de slag met alles behalve holebi’s. Want het is duidelijk dat in België niet alle mensenlevens evenwaardig zijn. Is dit niet de reinste vorm van discriminatie?

    Wat minister Turtelboom en haar kabinet eens moeten leren is dat het tijd is voor 1 wet, die werkt. Als je iemand vermoord ga je gewoon de cel in voor de maximum tijd (ongeacht wat de reden is…)

    Als we in België op dit soort zaken gaan beginnen meten met 2 maten zal dat een heel goed signaal geven naar huidige, en toekomstige, misdadigers. NIET DUS.

    Het lijkt alsof ik in dit land tegenwoordig elke ochtend wakker wordt en dit soort lucratieve bullshit als onbijt krijg geserveerd…

Leave A Reply

*