woensdag, oktober 16

Tom Bouden, striptekenaar onder andere bekend als tekenaar/auteur van de grappige flikkerzicht stripreeks.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Interview: Dirk Van Elslande

België als stripland hoeft geen introductie, onnodig te zeggen dat er dan ook veel bekende Belgische striptekenaars en auteurs zijn! Een van hen, Tom Bouden is een Vlaams striptekenaar die naast het “klassieke” stripwerk ook veel strips rond het holebi thema op zijn palmares heeft staan. Zijn oeuvre omvat stripparodieën, humoristische en erotische homostrips en commerciële mediastrips. Tom draait inmiddels al meer als 15 jaar mee in de Belgische stripwereld.

De figuren Max en Sven verschijnen in de albumreeks “Flikkerzicht” en slagen onmiddellijk aan bij een breed publiek. In de stripuitgave “Queerville” vind je de engelse “best of” van deze stripreeks terug. Daarnaast werkte hij ook een strip uit rond Mdm de Coeur-Brisé, het typetje van acteur/zanger David Davidse. Van deze strip geven wij binnenkort 10 gesigneerde exemplaren weg via een online wedstrijd!

Vanaf 1998 werkt Tom Bouden als assistent voor de populaire strip FC De Kampioenen, getekend en geschreven door Hec Leemans. In 2003 verschijnt De Lichtrode Ridder, een strip die Tom Bouden samen met Kim Duchateau maakt. Dit album is een parodie op de stripreeks van Willy Vandersteen, De Rode Ridder .

Voor het “Belang van Ernst”, een gay strip versie van Oscar Wildes “The Importance of being Earnest” wint hij de Prix Saint Michel voor het beste Nederlandstalige album.

Tom Bouden is een van de weinige Belgische stripauteurs waarvan het werk ook met succes in het buitenland gepubliceerd wordt. Zijn strips zijn vertaald in het Duits, Frans, Engels, Italiaans en Spaans.

In juni 2008 creëerde hij ook een parodie aan de Belgische strip, Paniek in Stripland genaamd. In deze strip komen veel bekende stripfiguren voor zoals Suske en wiske, Urbanus, Jommeke, Nero, F.C de kampioenen en Kiekeboe.

Je bent al heel lang met het tekenen en schrijven van strips bezig en bij een breed publiek vooral bekend met de reeks “flikkerzicht”. Wat was je inspiratie en motivatie om deze reeks te tekenen/schrijven?

Tom Bouden:

In 1994 was ik als student in Gent lid van homojongerengroep Verkeerd Geparkeerd. Via enkele andere leden daarvan ben ik ooit op de allereerste redactievergadering van Zizo beland. Ik maakte toen al lang strips, maar nog niet professioneel, en ze vroegen me of ik een strip wou maken voor Zizo. Vrij kort daarna verscheen de allereerste Flikkerzicht-gag in Zizo. Ondertussen zijn we 16 jaar later en doe ik dat nog steeds. VG vroeg me in die periode ook om een promoaffiche te ontwerpen. De personages die daarop stonden heb ik later gebruikt in de strip ‘Max en Sven’. Inhoudelijk was dat dan weer gebaseerd op verhalen van vrienden en op mijn eigen leven. En de reden waarom ik in die periode het homoleven als onderwerp koos voor mijn strips was wellicht omdat dat op dat moment in mijn leven ook een belangrijk onderwerp voor me was.  

Zijn de strips zoals flikkerzicht gewoon puur voor de fun getekend en geschreven of zit er meer achter de verhalen en wil je bijvoorbeeld het holebi thema meer bespreekbaar maken?

Tom Bouden:

Ik ben er in ieder geval nooit aan begonnen met de gedachte een sociaal verantwoorde strip te maken. En van prekerige strips hou ik ook al niet. Nee, het was puur omwille van het plezier. Het is nu eenmaal leuk om naakte mannen te tekenen. Maar los daarvan is het natuurlijk wel zo dat er mensen zijn die effectief iets hebben aan een strip als ‘Max en Sven’. Ik merk dat aan de reacties die ik af en toe krijg, ook al komen die meestal uit Amerika, waar ze toch wel opkijken naar de situatie in Europa.

 Als ik je oeuvre bekijk valt het natuurlijk op dat er veel gay strips inzitten! Vertel eens even wie de persoon Tom is en wat je drijfveren zijn om al zo lang in de stripwereld mee te draaien?

Tom Bouden:

 Zo lang is het nu ook weer nog niet. Ik hoop het nog minstens 27 jaar vol te houden. In principe kan ik dan pas op pensioen, ook al kan de pensioengerechtigde leeftijd tegen dan alweer 10 jaar opgeschoven zijn. Eigenlijk ben ik begonnen met het maken van strips toen ik negen jaar oud was. En ik mag me gelukkig prijzen dat het me uiteindelijk ook is gelukt om van mijn hobby mijn job te maken en professioneel stripauteur te zijn. Zoveel mensen zijn er niet die effectief kunnen leven van hun stripwerk. De tijd dat je nog echt rijk kon worden in dit beroep ligt in ieder geval al ver achter ons. Eigenlijk maak ik vooral strips omdat ik dat graag doe, en dat geldt vooral voor mijn homostrips. Dat zijn immers de verhalen waar ik het meeste van mezelf in kwijt kan.

Heb je veel af te rekenen met negatieve commentaren, recensies,…?

Tom Bouden:

Nee, eigenlijk niet. De recensies zijn altijd al overwegend positief geweest. Soms zelfs zo positief dat ik denk dat ze het onmogelijk over mijn werk kunnen hebben. En als er iets negatief geschreven wordt, lees ik daar gewoon over. Het gebeurt wel vaker dat ik mensen tegenkomen die eigenlijk geen strips lezen, maar wel alle Flikkerzicht-albums hebben liggen. Wat natuurlijk een mooi compliment is. Er zijn wel eens wat negatieve reacties bij Zizo binnengekomen, maar dat is ondertussen al lang geleden. En mensen die niets moeten weten van de wonderlijke wereld der holebi’s gaan natuurlijk ook mijn strips niet lezen.

De wereld aids dag ligt net achter ons, een nog steeds “hot item” met schrikwekend cijfermateriaal. Wat is jouw mening rond dit thema is aids iets wat reeds in jouw strips aan bod kwam?

Tom Bouden:

Zelden, moet ik eerlijk zeggen. Omdat ik lange tijd ook niet goed wist hoe ik dat in de scenario’s moest verwerken. Een reeks als Flikkerzicht moet het vooral hebben van de humor, en het is niet zo voor de hand liggend om leuke gags te bedenken rond hiv en aids. Maar de laatste jaren duikt het onderwerp wel eens op. Twee jaar geleden ben ik begonnen met ‘Positief’, een lang verhaal rond seropositief zijn. In een lang verhaal kan je zo’n thema gemakkelijker brengen. Ik heb lang getwijfeld of ik er een homostrip van zou maken of niet, maar heb uiteindelijk gekozen om dat niet te doen. Eén van de redens daarvoor is dat er al een paar goede strip bestaan rond homo’s en aids. Een tweede reden is dat ik had gemerkt dat heel wat heteroseksuele striplezers een album als ‘Max en Sven’ links laten liggen, ook al wordt het hen door andere lezers aangeraden. Maar blijkbaar schrikt het homoseksuele aspect hen af. En ik vond dit verhaal belangrijk genoeg om te proberen daarmee een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Dus heb ik de hoofdpersonages hetero en bi gemaakt. En duiken Max en zijn vriend op als nevenpersonages. Zodat mijn vaste lezers ook nog aan hun trekken kunnen komen.

In de eerste helft van 2010 staat het project “positief” gepland, een strip rond HIV! Wat voor project mogen we hier verwachten en kan een strip een bijdrage leveren aan de HIV problematiek?

Tom Bouden:

‘Positief’ is weliswaar fictie, maar toch heb ik het volledig gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen. Het is wel niet het verhaal van ‘de gemiddelde seropositieve patiënt in Vlaanderen’ geworden. Moest ik nu in opdracht van de een of andere organisatie een voorlichtingsstrip over aids gemaakt hebben zou dat wel het geval geweest zijn, maar ik wou een ander verhaal vertellen. Maar of het hoofdpersonage nu vrouwelijk of mannelijk is maakt niets uit. De gevoelens en situaties blijven hetzelfde.

Vorige jaar werd de strip naar aanleiding van wereldaidsdag voorgepubliceerd op gayworld.be, en ergens begin 2010 zal het verhaal in albumvorm verschijnen. 

Wat vind je persoonlijk het leukste werk, de klassieke strips zoals “De Kampioenen” of de strips met homo-erotische inslag?

Tom Bouden:

De laatste natuurlijk. Het werk aan De Kampioenen is puur uitvoerend. Aan de scenario’s voor ‘En Daarmee Basta!’, waarvan het 12e album een dezer dagen verschijnt, amuseer ik me al wat meer, omdat ik daar behoorlijk veel van mezelf in kan steken. Maar als ik zou kunnen kiezen zou ik enkel maar Flikkerzicht en konsoorten maken. Helaas is de markt daarvoor veel te klein om ervan te kunnen leven.

 Wat is “de grote droom” van Tom Bouden, is er iets waarvan je zegt dat zou ik nog zeker en vast willen realiseren als striptekenaar/auteur?

Tom Bouden:

Ik heb alvast de verhalen die ik écht wou vertellen verteld, dus wat dat betreft mag ik niet klagen. Maar een écht commercieel succes met volledig eigen werk zou leuk zijn.

Nog een laatste boodschap voor onze hole-bi lezers?

Tom Bouden:

Koop in grote getallen mijn strips! Ze zijn immers ideaal als kerstgeschenk voor je lief en vrienden. En zeker voor je ouders als je nog in de kast zit. Zo moet je niet zelf de moeilijke stap zetten om hen te vertellen dat je holebi bent. Je ouders gaan misschien verward zijn, maar die verwarring zal vlug overslaan in geluk omdat ze net een mooi cadeau van je hebben gekregen. Of toch iets in die trant. Ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele andere scenario’s.

Meer weten of strips kopen? Alle info vind je op www.tombouden.be

Share.

About Author

Leave A Reply

*