woensdag, oktober 23

Couleur Café 2012: 9 nieuwe namen en korte geschiedenis van dit opmerkelijke festival

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Wanted! selectie en meer

Sharon Jones & The Dap-Kings, Le Peuple de l’Herbe en Brigitte kondigden we eerder aan. Nu voegen we daar 2 klinkende namen aan toe: Public Enemy en Stephen Marley samen met 7 Belgische talenten.
De New-Yorkse hiphoplegendes van Public Enemy, Chuck D en Flavor Flav, vieren hun 25ste verjaardag mét live band exclusief op Couleur Café. Er zijn bovendien 2 nieuwe cd’s in de maak.
Ziggy en Damian stonden reeds op Couleur Café, maar dit jaar valt de beurt aan hun broer Stephen Marley. Deze vijf-sterren-reggae-generaal en Grammy Awards-verzamelaar komt zijn derde album Revelation Part 1: The Root of Life (Grammy voor Best Reggae album!) enkel op Couleur Café voorstellen.

Reeds zeven jaar organiseert Couleur Café zijn zoektocht naar Belgisch talent, Wanted!. Het waren zeven vette jaren: 1599 bands & dj’s hebben hun kans gewaagd, waarvan er in het totaal 64 op onze podia hebben gestaan. De bekendsten onder hen zijn Puggy en Selah Sue. Dit jaar ontvingen we 368 kandidaturen waaruit we 7 groepen hebben geselecteerd. De dj-selectie krijgt u later.

  • Sarah Ferri (Gent): multi-getalenteerde jazz-zangeres met Italiaanse roots. Haar debuutalbum komt uit bij Universal en wordt op 20 april in de AB voorgesteld. Kijk hier
  • Asham meets Collieman (Gent): een verbluffende samenwerking tussen België’s fijnste reggae-stemmen met een debuutalbum Same Blood bij Majestic Records. Kijk hier
  • Opmoc (Brussel) : 6 jonge muzikanten die funk, reggae, hiphop, salsa, punk, blues en ska de tent in blazen. Kijk hier
  • Kaer (Luik): was in een vorig leven de MC van Starflam en ademt al 10 jaar pure hiphop. Op zijn solodebuut Versatil (maart 2012) gooit hij er een smeuïge tropicalsaus over. Kijk hier
  • Joshua Alo (Hawaï/Brussel): Geboren en getogen met de ukelele en de gitaar in de hand op het Hawaïaanse eiland Oahu. Een onwaarschijnlijke mix van gospel en reggae. Kijk hier 
  • Sarah Carlier (Brussel): zong reeds op jonge leeftijd en wordt vergeleken met Ayo. In Wallonië is haar single Backstage een kleine hit en haar debuut For those who believe komt dit jaar uit. We do believe! Kijk hier
  • Madé J (Brussel): vindt zijn wortels in de beginperiode van punk, garage rock uit Detroit en rockabilly. Hun debuut Das Rumble mag u dit jaar nog verwachten. Kijk hier

Check deze artiesten in afwachting van meer namen op ons Youtubekanaal!

Eind maart meer nieuwe namen en de start van de voorverkoop.

Praktische info

Couleur Café Festival
Festivaldata: 29-30 juni en 1 juli 2012
Festivaladres: Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel
Info publiek: www.couleurcafe.beFacebook , Twitter (hashtag #Couleurcafe) en Youtube

DE GESCHIEDENIS VAN COULEUR CAFE:
Time flies by when you’re having fun! Het lijkt nog maar net voorbij, die allereerste keren toen heel het Couleur Café-circus – de souk, de restaurantjes, de muzikanten – gezellig samengepakt werd in alle gaatjes en hoeken van de Hallen van Schaarbeek! Deze voormalige overdekte marktplaats in art nouveau stijl in hartje Brussel, is nu een Europees cultuurcentrum.
In 1990 start de eerste editie van het festival. Het accent ligt vooral op een muzikale en gezellige bijeenkomst die meer biedt dan enkel een groot en uniform plein. De programmatie van het festival is vooral gericht op ‘nieuwe’ Afrikaanse muziek, opwindende ritmes uit de grote Afrikaanse steden die ‘gecontamineerd’ is door allerlei stijlen en invloeden. Een eerste succes met 5 300 bezoekers.
De basingrediënten die de komende jaren van Couleur Café een apart festival zullen maken zijn er al: kleurrijke decoratie, een exotisch marktje, worldfoodstandjes, de fanfares, allemaal in mini-formaat. Het groeiende succes laat toe het festival op muzikaal vlak te verrijken en telkens meer ruimte te laten aan andere muziekgenres. De programmering wordt eclectischer met één grote gemene deler: black roots music. Grote namen staan broederlijk naast onbekend talent, ook uit eigen land, want Couleur Café heeft altijd een speciale plaats gekoesterd voor Belgische artiesten en zal dit blijven doen. Geleidelijk aan wordt Couleur Café een nog groter multidisciplinair feest. Het festival breidt uit met onder meer de tentoonstelling Cool Art Café en andere extra-muzikale activiteiten, zoals dansworkshops en free style optredens.
Sinds 1994 heeft Couleur Café onderdak gevonden in Tour & Taxis, het voormalige rangeer- en douanestation aan het kanaal van Brussel dat stilletjes aan het verkommeren is. Ondertussen is Tour & Taxis erkend als waardevol Europees industrieel cultuurpatrimonium. Geleidelijk aan evolueert Couleur Café van wereldmuziekfestival naar een cultuurevenement met ‘grootstedelijke muziek uit de hele wereld’. Gedurende drie dagen wordt er genoten van meer dan 40 groepen verspreid over 4 tenten. 3 daarvan bieden een mengeling van r&b, hiphop, world, afro, reggae, ragga, dub, dancehall, latin, salsa, son, raï, rock. Daarnaast is er ook een 4de indoorspodium (Electro World) die ruimte biedt aan elektronische muziek. Couleur Café is een urban festival, verankerd in een sociaal netwerk dat de diversiteit en de interferenties van de stad weerspiegelt. Een spiegel van een Brussel dat zich mag meten aan het beeld van de grote wereldsteden: eclectisch, kosmopoliet en grillig, met zijn wijken en zijn gemeenschappen die ons laten reizen zonder fysieke verplaatsing.
Ook al verwelkomt Couleur Café meer dan 75.000 man in 3 dagen, het blijft vóór alles een festival met een menselijk gezicht. Het wordt beheerd in volledige onafhankelijkheid door Zig Zag, een vereniging zonder winstoogmerk, en hun doel is na 21 jaar nog steeds feesten en gezelligheid!
Opmerkelijke Data
1990: Eerste editie van Couleur Café Festival, een driedaags feest met voornamelijk zwarte muziek in de (op dat moment nog niet gerestaureerde) Hallen van Schaarbeek; 5.300 bezoekers.
1994: Couleur Café verhuist van de te krap geworden Hallen naar Tour & Taxis. Elk jaar stijgt het aantal adepten van het festival dat een andere kijk op de wereld biedt. Het programma biedt nu naast world en Afrikaanse muziek ook latin, blues, funk, acid-jazz, hiphop, kortom alle muziek die verwant is met zwarte ‘roots’.
1996: Nieuw record: 16.000 bezoekers.
1999: 50.000 glimlachende gezichten op het terrein en duizenden teleurgestelde gezichten op straat, voor een poort met het bordje ‘complet/uitverkocht’.
2000 en 2001: Herverdeling van het terrein en de podia, meer comfort en bewegingsruimte voor het publiek.
2002: Recordopkomst van 60.000 man, een enorme stijging van Vlamingen en jongeren, en weer duizenden teleurgestelde bezoekers zonder ticket voor een ‘sold out’-pancarte.
2003: Tijd voor weer een nieuwe verschuiving op het terrein en een reorganisatie van de podia. Voor het eerst is er een echte danstent (Electro World) waar semi-live acts (dj’s en muzikanten) afwisselen met dj’s of soundsystems. Resultaat: 67.000 man.
2004: 15 jaar Couleur Café met onder andere het ontstaan van de modeshow Moda Mundo.
2005: Nieuw record met 70.000 bezoekers en twee dagen sold out.
2006: 72.000 bezoekers en een onvergetelijke editie met de aanwezigheid van James Brown (zijn laatste optreden in België) en Tracy Chapman.
2007: 72 500 mensen en een aflevering die de wereldpers haalde door een kleine brand op het terrein, die zonder problemen door de organisatie werd aangepakt.
2008: Een excellente edite met ongeveer 67.000 bezoekers op 3 dagen tijd.
2009: Record opkomst van 78.000 mensen en de voorstelling van het TITAN-openluchtpodium.
2010: Meer dan 76.000 festivalbezoekers genieten van memorabele optredens van o.m. fDamian Marley & Nas, Snoop Dogg en George Clinton in een tropische sfeer.

Share.

About Author

Leave A Reply

*