donderdag, maart 4

FESTIVAL REPORT: Groezrock Day 2 [+ FOTOSPECIAL]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Download PDF

gr2015-logoSfeer Groez 2015 (12)Na dag 1 hijsen we ons uit de tent en worden verwelkomt door opnieuw een aangename temperatuur. De vuile bandshirt van dag één ruikt nog nét fris genoeg om opnieuw aan te doen, de broek is nog niet gescheurd en de schoenen heb hier en daar nog wat plekken waar de oorspronkelijke kleur zichtbaar is. We zijn dus helemaal klaar voor dag twee van GROEZROCK!ZON 1 Love ZOmbies (3)

Of het nu met opzet is of niet, maar hier kan de eerste band LOVE ZOMBIES niet helemaal bekoren. Misschien ligt de oorzaak dan toch wat bij ons en moeten we de slaap nog wat beter uit onze ogen en oren wrijven. Hoewel het outfitje van de zangeres er toch wat baat bij had, deze wat zachtjes uitgedrukt uniek te noemen.

Op dag één viel het ons op dat er iets ontbrak dat andere jaren veel meer aanwezig lijkt te zijn: ska bands! Voor de liefhebbers waren THE INTERRUPTERS al vroeg van de partij. Deze muziek was al wat opzwepender en na hun set waren we toch al dat tikkeltje beter wakker.

Dag twee had opnieuw enkele bands van eigen bodem. Gisteren waren er BRUTUS en TOXIC SHOCK (die we jammer genoeg hebben moet missen maar vast en zeker een enorm goed optreden hebben gegeven) en vandaag krijgen we eerst FOD en nadien YOUR HIGHNESS voorgeschoteld op de Back To Basics stage en NASTY op de Impericon Stage.

ZON 3 FOD (3)FOD, ooit begonnen als Green Day coverband, waren er zelfs in geslaagd om in 2013 met hun plaat “Ontario” effectief naar Ontario te reizen en daar te mogen touren. En als je weet dat dit slechts hun eerste full album is kan je er verdomd zeker van zijn dat de band het ver kan schoppen. Stress was het zeker maar FOD pakte het publiek volledig in. Er werd luidkeels meegezongen, stagedived en gegrowdsurfd. Nu is het afwachten wat de toekomst brengt.

YOUR HIGHNESS, ook van eigen bodem, is nog zo’n band die hard aan het gaan is. ‘City In Ruins’ bracht heel wat teweeg in de Belgische scene en de heren bewezen vandaag dat ze ook het publiek op GROEZROCK naar hun hand weten te zetten. Het is hen dan ook van harte gegund en ik kijk al uit hoe ze het er op Graspop gaan vanaf brengen. Hier alvast enorm overtuigd!ZON 4 Nasty (3)

Laat je niet misleiden door de tshirt die ettelijke X’en te groot is, want NASTY brengt loodzware beatdown hardcore. En Belgische/Duitse band die je echt eens moet gezien hebben. Ze weten de energie on-stage volledig te projecteren op het publiek. We zijn er van overtuigd dat er vele het zich vervloekten dat ook NASTY niet op de Back To Basics Stage stond zodat ze hadden kunnen stagediven.

Ook onze noorderburen waren van de partij met o.a. NO TURNING BACK en CALL IT OFF. NO TURNING BACK mocht na NASTY de Impericon Stage op. De band is stilaan op weg naar hun 20 jarig bestaan en heeft ondertussen al maar liefst 8 full-lengt albums op hun naam. Doorheen de jaren indrukwekkend naam gemaakt en internationaal bekend. Ook hier op GROEZ overdonderden ze het publiek met breakdowns en werden ettelijke nummers luidkeels meegezongen waardoor je een live gangvocals effect kreeg.

CALL IT OFF is dan misschien wat jonger maar brachten leuke punk met hier en daar wat tikkeltjes pop op de MacBeth stage. Als je van zoetgevooisde muziek houdt maar toch dat vlijmscherpe wilt is CALL IT OFF wat voor jou!

ZON 7 Teenage Bottlerocket (4)TEENAGE BOTTLEROCKET, destijds in 2011 nog zo goed als onbekend, stond nu terug op de Main Stage om het Europese publiek te veroveren. Net als CALL IT OFF gaat het hier om makkelijk toegankelijke punkrock die zonder moeite aanzet tot bewegen. En ook de lyrics zijn niet bepaald complex. Een ideale band dus om de sfeer er in te brengen en om luidkeels bij mee te zingen.

We blijven in dat zelfde dansbare schuitje wanneer we naar TURBOWOLF trekken. Ietwat een buitenbeetje (als dat kan op dit festival) op de affiche, maar zeker de moeite waard. Lekker groovy met wat seventies-geïnspireerde rock. Ik vermoed zelfs dat enkele diehard metalcore fans hier niet op zouden kunnen blijven stilstaan en gretig zouden meedansen met de rest.ZON 9 Counterpunch (4)

We blijven bij catchy muziek wanneer we COUNTERPUNCH gaan aanschouwen. Meteen krijg ik een nostalgisch gevoel, deze band brengt oprechte skatepunk zoals die uit de nineties. Wat leuk dat een band me datzelfde gevoel kan bezorgen zoals dat wat ik had in de beginjaren dat ik punkrock ontdekte.

Een van zo’n bands is GOOD RIDDANCE, die nog geholpen hebben om GROEZROCK pre-2000 te doen uitgroeien tot wat het nu is. In 1998 en 1999 te bewonderen en nadien een enorme sprong naar 2010. Zonde dus mochten de heren niet nog een keer uitgenodigd worden. Ze brachten een gezonde mix van nummers van de nieuwe plaat en klassieke meezingers waardoor zowel oude rotten in het publiek als groezrockmaagden zich volledig konden laten gaan.

ZON 12 Throwdown (2)Gedaan met al het catchy gedoe, tijd om ons nog eens volledig te laten gaan. En daar is THROWDOWN een geschikte band voor. Ze draaien al ettelijke jaren mee waarbij ze hun straight-edge levenstijl (hoera!) promoten. Vreemd genoeg was dit pas hun eerste verschijning ooit op GROEZ. Hun hardcore met een stevige dosis wist me zeker te bekoren. Dat er gemosht mocht worden!

Uiteraard vergt al dat moshen, crowdsurfen, stagediven en fotograferen heel wat energie. Dus besloten we om nog eens een hapje te gaan eten. Daarbij kunnen we alleen maar toejuichen dat JUST LIKE YOUR MOM voor een groot deel de catering voorzag op GROEZROCK. Voor diegene die deze catering niet zouden kennen: ze zorgen ervoor dat alle veggies en vegans onder ons (wat er een hele boel zijn, en de lange wachtrijen bevestigen dat) wat lekkers kunnen eten op het festival. Van ons mogen ze overal staan!ZON 13 Comeback Kid (4)

Vol hernieuwde energie maakten we ons klaar voor COMEBACK KID. Zoals steeds was het koppen lopen voor deze Canadese heren. Ondanks dat ze vrij stevige hardcore brengen hebben ze toch wat punkrock invloeden waardoor hun nummers enorm aanstekelijk werken zoals bv. ‘Wasted Arrows’. We hebben COMEBACK KID al meermaals live gezien tijdens clubshows, en kunnen zeggen dat hun show hier op GROEZ even goed was, enkel was het publiek veel talrijker waardoor het toch dat tikkeltje intenser was.

Nog aanstekelijker waren THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES, de tweede ska band van de dag en tevens de band met meeste leden (maar liefst 8). Hun mix tussen ska en rauwe punkrock loopt naadloos in elkaar over. Na 5 jaar passeerden deze legendes uit Boston nog eens in Meerhout om er een enorm feest van te maken. Toch begint hier de ouderdom wat zijn tol te eisen vrezen we. De nummers zijn nog steeds even dansbaar, maar de pit en het tempo waren wat minder als gehoopt (zoals op hun CD’s). Maar we lieten het niet aan ons hart komen, ook legendes hebben mindere dagen.

ZON 15 Agnostic Front (3)Het einde op de Impericon Stage was in zicht toen AGNOSTIC FRONT het podium beklom. Als sinds 1980 de vaandeldragers van de New York Hardcore scene. Bij deze heren was de agressie nog evenzeer aanwezig als in hun beginjaren. Ruige crossover hardcore punk met stevige lyrics met de pijlen gericht op de maatschappij en de verdorvenheid ervan.

We begeven ons naar de Main Stage en proberen er zo min mogelijk aan te denken dat het einde zicht is. Eerst nog tijd om volledig te geniet van MILLENCOLIN! Net zoals GOOD RIDDANCE waren MILLENCOLIN er bij in 1998 als een van grote internationale punkrock acts. Op hun set was weinig aan te merken, het was gewoon een groot feest dat bol stond van meezingers en het enthousiasme droop er zowel op als naast het podium af.ZON 17 Refused (5)

Dan was het tijd voor de laatste band, REFUSED. Deze Zweedse pioneers zetten het feest van tijdens MILLENCOLIN gewoon voort. Menig fan was verrast toen ze te horen kregen dat REFUSED na hun 2e hiatus opnieuw zou gaan touren. Dat GROEZROCK daarvoor was uitgekozen konden we alleen maar toejuichen en in juni dit jaar kunnen we hun nieuwe album verwachten, het eerste sinds 17 jaar. Na hun hiatus kunnen we vaststellen dat de band niet is vastgeroest en nog steeds even ruig en strak is al we hadden gehoopt. Zanger Dennis Lyxzén staat er dan misschien wel vrij chique bij in zijn pak, maar is even energiek als vele andere zangers die dit festival de revue zijn gepasseerd. Ook hun onlangs gereleasete nummer ‘Elektra’ sloeg in als een bom. Zoals hij hierin zingt: ‘Time has come, there is no escape. Nothing has changed’.

Na afloop slenterde iedereen richting uitgang. Ofwel naar huis, ofwel naar de tent ofwel naar de tent op de camping waar GOE VUR IN DEN OTTO de afterparty verzorgde. Wij opteerden voor dit laatste en genoten tot in de vroege uurtjes tot op het moment dat er geen ontkomen meer aan was en we wel moesten gaan slapen.

Groezrock, tot 2016!

Chelsea Kreemers, Foto's: Brent Schroeyens
copy ZALU
Share.

About Author

Leave A Reply

*