zondag, mei 19

HARDER! FASTER! LOUDER! Wacken Open Air “hoogmis” voor elke metalfan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Als Duits metalfestival dat inmiddels kolossale afmetingen aangenomen heeft, blijft Wacken Open Air elk jaar nog meer groeien. Gesitueerd in het dorp Wacken,  dat 1850 inwoners en 4000 koeien telt, (en 1 keer per jaar 75.000 metalfans) vierde dit jaar de 21ste editie van het evenement. En dat is niet ongemerkt voorbij gegaan… 6 immense podia en met 107 bands op 3 dagen en 3 nachten tijd. Het aantal animaties aanwezig, doet haast niet meer geloven dat W:O:A (Wacken:Open/Air) rond muziek draait. Van worstelen en bullriding, over wet T-shirt contests en freakshows. Kortom:  voor iedereen is er wel iets. 

Bands

De lijst die de organisatoren ons dit jaar presenteerden was geweldig, met klinkende namen zoals: Mötley Crüe, Alice Cooper, Arch Enemy, Iron Maiden, Slayer en W.A.S.P., om er slechts enkele te noemen.

De optredens werden verdeeld over 6 podia, op en af de festivalweide. Op de festivalweide vond je de 3 grootste podia, samen met een iets kleiner podium in een tent. De andere podia bevonden zich op de wackinger village en in Bullhead city.

Tijdens optredens overvalt je steeds opnieuw die immense grootte van het totaalgebeuren. En zelfs ondanks deze grootsheid waren er momenten dat je niet eens meer de festivalweide opkon omdat deze al volstond door horden fans! Gelukkig had wacken dit voorzien, en stond er een scherm opgesteld, zodat sommige fans die geen plek meer konden bemachtigen toch nog het gevoel had dat ze lekker dichtbij de bands konden komen.

Ook de grootste festivals maken wel eens een “foutje”…  nadeel van de opstelling was dat de 3 grote podia naast elkaar stonden en als meerdere bands op dezelfde tijd geprogrameerd stonden de muziek volledig “in elkaar vloeide” wat duidelijk storend was. Vooral als  je niet vlak voor het podium stond, maar meer tussenin, wist je niet meer welk geluid waarvandaan kwam.

Camping

De camping was zonder meer een prettige ervaring. Net zoals op het Duitse Burg Herzberg Festival worden er niet heel erg veel beperkingen opgelegd. Je kon glas meenemen, koken, kampvuurtjes maken (wat op Belgische festivals dus niet mag). De omvang van de camping was het bijna indrukwekkender als de affiche van W:O:A, er schijnt gewoon geen einde aan te zijn. Mensen die op het achterste gedeelte van de camping zaten, moesten maar liefst 45 minuten goed doorstappen om tot aan het festival te geraken. Ook hier zijn wagens op de camping toegelaten. Het grote voordeel is uiteraard, dat je geen halfuur moet zeulen met al je spullen.

De sfeer op de camping was gewoon fantastisch. Je leert er mensen kennen van over heel Europa en daarbuiten. In de verte hoor je altijd muziek, of het nu van het festival kwam of een autoradio, het maakte de mensen niet veel uit, zolang het maar hevig klonk. (de metalsfeer trouw gebleven dus…)

 Personeel

Duitsers blijken maar weer eens nogal chauvinistisch kantjes te hebben… Het is geen slecht idee om enkele woordjes Duits te leren voor je naar Wacken vertrekt, want de Engelse vocabulaire is daar verbazend klein. Informatie vragen was geen pretje. Overal zijn er stewards en security agenten die je kan aanspreken om antwoorden op al je vragen te krijgen (als je Duits kan natuurlijk).

Wackinger

2010 was het 2e jaar dat Wacken werd vergezeld door ridders en Vikings, die zich in de Wackinger Village vestigden. Een groot ridder/viking dorp, met veel animatie, mensen in de toenmalige klederdracht en in harnas. ’s Avonds verlicht met fakkels en gevuld met krijgers van het middeleeuws Europa, die van een biertje genoten tussen de andere festivalgangers. Heel erg gezellig, op elk moment van de dag. Je kan bijna spreken van een festival op zich eigenlijk.

 Naast speren of bijlen gooien, kon je er leren jongleren, een middeleeuws bad nemen of je eens doodleuk laten martelen. (en we bedoelen MARTELEN! dus geen show maar the real thing… raar volk die Vikingers) en veel meer!

Van verveling kon ook hier dus geen sprake zijn. Voor wie genoeg had van spektakel was er een marktje met kraampjes, overladen met Keltische en Noorse hebbedingetjes, of mede uit alle hoeken van de wereld.

Op dit deel van het totale gebeuren werd uiteraard ook aan het lijfelijke welzijn gedacht. Varkens- of kalkoenvlees op een spies met een broodje en een kop warme mede, het was vers en niet duur vergeleken met de rest van de eetgelegenheden op het festival. De toog was een drakkar (Vikingboot) die heel wat indruk maakte aan ieder die voorbij kwam. Vooraan de boot stond een klein podium, waar er een paar keer per dag een beetje muziek werd gemaakt door een folkgroep die enkel doedelzakken en een drumstel bespeelden. Nooit hebben metalheads zich aan een andere manier gewaagd van dansen, dan headbangen. Tenminste tot die  groep speelde. Jong en oud begon spontaan te dansen en het feest was weer vertrokken in Wackinger Village!

Niet onbelangrijk is uiteraard de muziek, want uiteindelijk is dat, waar Wacken om draait. Aan de rand van het dorp stond,  jazeker, nog een podium van jewelste, waar je vanaf 18u kon genieten van folk metalgroepen. (Voor zij die het genre niet kennen, het is een van de meest opkomende genres in de metalwereld. Een mengeling van death metal en folk, met als thema: noorse mythologie, folkverhalen, krijgskunst of grootse heldendaden. Naast de standaard muzikanten voor metalbands, vindt je bij folk metalbands ook doedelzak- en fluitspelers, accordeons of percussie instrumenten).

Groepen zoals Tyr, Metsatöll, Schelmisch, Orden Ogan, zorgden ervoor dat de sfeer in de Wackinger elke avond een nieuw hoogtepunt bereikte. Zeker een aanrader om daar een deel van je festivaltijd te spenderen!

 Bullhead City

Als Vikings en ridders je koud laten, niet getreurd! Want er bestaat zoiets als Bullhead City. Hier vond je een kleiner podium, dat na de eerste dag werd afgebroken. De reden hiervoor is ons onbekend. Het midden van dit terrein werd in beslag genomen door een gigantische circustent. Hier kon je gaan kijken naar professionele worstelwedstrijden, freakshows, wet t-shirt contests en naakte oil catching girls. Voor de metalfan dus het paradijs op aarde, want geef nu toe, als deze dingen je niet aanspreken, hoor je niet thuis op Wacken. Zij die meer willen doen dan passief toekijken konden zich laten gaan op de mechanische stier!

Biergarten (beergarden)

Duitsland uitspreken zonder het fenomeen van de “Biergärten” is onmogelijk! En geef toe, van al dat wandelen en feesten, krijgt een mens natuurlijk dorst. De “Biertuin” typisch Duits is een afgezet stukje land, vol met tafels en parasols, waar je op het gemak iets kan drinken en neerzitten. (oké toegegeven bij ons noemt da terrasje maar toch lukt het hen er iets Duits aan te geven…) Maar… als de karaoke begint is het gedaan met de rust! (wat dacht je nu, rust op Wacken?!) dan begint iedereen spontaan mee te zingen, word er op de tafels gesprongen en barst ook hier het feest los.

Verder was het terrein goed voorzien van food kraampjes: Noodles, hamburgers, frieten, snoepjes, schnitzels, worsten, hotdogs, het gewoonlijke festivalvoedsel.

Niet te vergeten, dat naast de Biergarten bankautomaten waren geplaatst. Een mens mag niet zonder bier vallen hé!

Metal Market

Last but not least, De Metal Market! Net als al de rest op Wacken Open Air, was de Metal Market bijna belachelijk groot. Er waren winkels voor elke subcultuur. Rockabillies, cowboys, hippies, goths, metalheads,… het lijstje kan ontgetwijfeld nog voortgaan. Wel oppassen geblazen, je bent snel van je spullen afgeleid, en dieven zijn er altijd. Vooral op momenten dat het je niet goed uitkomt!  

Op het uiteinde van de markt, bevond zich een hijskraan. Uiteindelijk bleek de kraan een toog en stoeltjes op te hijsen, gevuld met mensen die het aandurfden om via het vogelperspectief van Wacken te genieten. Eens boven aangekomen, krijg je enkele drankjes aangeboden om de zenuwen wat te verzachten, en kan je genieten van het uitzicht over het hele gebeuren. Daar besef je pas, hoe enorm het geheel is. De camping reikt overal tot aan de horizon, heel mooi als het donker is. 

Kortom Wacken is enig in zijn soort! Zij het nu door de omvang ven het gebeuren of de prachtige affiche, Wacken betekend 3 hoogdagen op de kalender van elke metal fan! Wij zullen dit festival zeker blijven volgen!

Meer info: http://www.wacken.com

DVE, 2010 – Tekst: Wouter C. – Foto’s: Saskia VdG

Share.

About Author

Leave A Reply

*