donderdag, juli 2

Wacken Open Air, een kleine geschiedenisles (editie 2012 van 02/08 tot 04/08)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toen Holger Hübner en Thomas Jensen 23 jaar geleden het idee opvatten om in Wacken, hun thuisgemeente, een open air festival voor de fans van de hardere muziek te organiseren konden ze niet vermoeden dat dit zou leiden tot het grootste en belangrijkste muziekfestival in zijn soort.

Op de eerste WOA in 1990 waren 800 fans aanwezig… de grens van 10.000 bereikten ze 6 jaar later in 1996! Eind jaren ’90 wist WOA als eerste festival de steeds groeiende invloed van het internet te gebruiken. Via dit medium konden Heavy Metal fans van over heel de wereld bereikt worden, en zo groeide Wacken Open Air steeds meer tot trefpunt van de internationale Heavy Metal scene.

Met dit festival werd ook de gemeente Wacken een begrip voor tolerantie en aanvaarding van de “harde” muziek. Deze landelijke gemeente met 1800 inwoners ontvangt jaar na jaar tienduizenden Heavy Metal fans met een unieke gastvriendelijkheid. WOA is elk jaar opnieuw het hoogtepunt op de activiteiten kalender van Wacken en omliggende gemeenten.

In 2003 kwamen voor de eerste keer meer als 30.000 bezoekers naar WOA en inmiddels is dit festival niet enkel voor de muziekliefhebbers maar ook voor kunstenaars die met het genre werken een absoluut hoogtepunt van het jaar.

Internationaal bekende namen kwamen jaar na jaar naar Noord Duitsland, Motörhead, Saxon, Slyer of in 2008 de Britse Heavy Metal LEGENDE Iron Maiden, geen artiest of band laat het aan zich voorbij gaan om voor inmiddels 70.000 fans in een uniek vriendelijke atmosfeer op te treden.

De organisatoren hebben niet enkel constant aan de logistiek en uitbouw van het festival gewerkt en juist deze inzet ligt het hele WOA team nauw aan het hart! In 2005 werd de WOA METAL BATTLE in het leven geroepen, een forum waar nieuwkomers in het genre een podium krijgen. Wat in de eerste jaren een nationaal gegeven was is inmiddels ook reeds uitgegroeid tot een internationale wedstrijd waar bands uit niet minde als 32 landen aan deelnemen. In 2008 was voor de eerste keer zelfs een Israëlische band tot in de finale geraakt. (en gewonnen) Naast een platencontract word de winnaar ook op lange termijn begeleid en geadviseerd. In 2012 zal voor de eerste keer NUCLEAR BLAST als partner van de WOA mee van de partij zijn.

2009 vierde WOA dan zijn 20e verjaardag en de organisatoren blijven aan het festival sleutelen… Steeds opnieuw investeren ze in het terrein en de infrastructuur om elk jaar opnieuw de fans en bands HET Heavy Metal gevoel van het jaar te kunnen geven.

Een opvallend jaar in de rijke geschiedenis van Wacken Open Air is zeker het jaar 2010: toen maakten 3 reusachtige namen hun opwachting op één nacht: Alice Cooper, Mörtley Crue en Iron Maiden namen één voor één “bezit” van hun publiek! Een jaar later in 2011 behoorden de Metal LEGENDES Ozzy Osbourne naast Judas Priest, Mayhem, Helloween, Apocalyptica en Mötorhead bij de headliners van het festival!

En als het dit jaar van 2 t/m 4 augustus voor de inmiddels 23e keer heet: “FAST – HARDER – LOUDER” zullen weer grote namen Noord Duitsland op zijn grondvesten laten daveren: Zo ga je de ALLERLAATSTE festival-show van The Scorpions te zien krijgen maar ook bands zoals Flames, Amon Amarth, Saxon, Minestry & Machine Head hebben toegezegd.

Opvallend is nog dat de Duitse Heavy Metal legende Udo Dirkschneider zijn 60e verjaardag op WOA zal vieren en met zijn band U.D.O. een heel bijzondere show zal geven voor de fans!

Share.

About Author

Leave A Reply

*