woensdag, mei 22

NIK Software – Complete Collection

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De NIK complete collection bevat een reeks heel nuttige en mooie plug-ins voor Photoshop, Lightroom en Aperture. Het brengt een heleboel extra features naar je fotobewerkingsoftware en is heel makkelijk in gebruik.

De installatie:

Hoewel een heleboel plug-ins downloaden misschien wel wat ontmoedigend kan overkomen verliep het vrijwel eenvoudig. Gewoon de installers hun ding laten doen en wachten tot je aan de slag kan.

Wel zou het aangenaam zijn mocht je de complete collection met 1 installer volledig kunnen installeren, je hebt er ten slotte voor gekozen om de hele bundel aan te schaffen.

De pakketten:

Dfine 2.0

Verwerkt ruis als geen ander, waardoor je foto’s ook mooi zijn op hogere ISO’s of met een oudere sensor. NIK promoot dit op hun website als de beste in zijn klasse en dat mag zeker gezegd worden. Ook je model in enkele seconden een gladde huid bezorgen is zo gedaan met deze software.

Viveza 2

Met dit pakket kan je makkelijk en snel het contrast en de lichtsterkte van je foto bewerken. Ook de kleurtoonverzadiging  en de structuur van je foto zijn zo bewerkt.

 

 

 

HDR Efex Pro

Deze heb ik vooral getest met een vergelijkend oog op de HDR-features die ik al had in Adobe Photoshop. Wat vooral voor mij mis ging in Adobe was het zware proces dat moest doorgaan worden om een HDR te creëren, wat vaak leidde tot de gedachte dat mijn computer kon gaan opstijgen of ontploffen.

Met HDR Efex Pro heb je dat probleem niet, je krijgt een heleboel opties, je klikt aan wat je wilt en je doet je ding. Eigenlijk neemt deze plug-in over waar Adobe voor mij een beetje faalde.

Silver Efex Pro 2

Met geen andere pakket heb ik ooit de mogelijkheid gehad om mijn zwart/wit foto’s er zo levendig en mooi uit te laten zien. Waar zwart/wit-bewerking vroeger een proces van trail-and-error was om de kleuren te laten matchen met de grijswaarden, komt nu NIK-software met een mooie plugin die alles een stuk eenvoudiger maakt.

Sharpener Pro 3.0

Met dit pakket kan je zowel je RAW beelden als je definitieve bewerkt beeld verscherpen. Met een heel makkelijke schuifregelaars vind je de ideale scherpte voor jou beeld.

Saving the best for last…”

Color Efex Pro 4

Een héél mooie toevoeging aan je fotobewerkingsoftware! Hier is waar je het meeste waar voor je geld krijgt in het hele pakket. Een hele bundel vol effecten en filters. Hierbij kan je ook meerdere filters met elkaar combineren om tot een nog mooier resultaat te komen.

Bij alle pakketten kan je ook je favoriete filters opslaan. Ook kan je bij het bewerken van veel foto’s een soort recept opslaan van je vorige berekening. Heel handig als je veel foto’s dezelfde bewerking wil geven. Het is ook leuk om eens te experimenteren met deze pakketten en te kijken wat welk effect geeft! Maar zeker een aanrader!

Gebruik:

Wat aan de slag gaan betreft kan het soms iets makkelijker, ‘t is soms even uitzoeken waar je de plugins kan terugvinden, vooral in Lightroom dan. Maar qua gebruiksvriendelijkheid gaat dit pakket voor een eenzame plek aan de top. Het sluit naadloos aan bij de interface van je software pakket en geeft je telkens een mooi en overzichtelijk venster om in te werken.

Conclusie:

NIK-software zorgt voor een uiterst complete set plug-ins die eigenlijk ook al een mooi stand-alone softwarepakket zouden kunnen zijn. Qua gebruiksgemak werkt dit pakket mooi en naadloos samen met je favoriete fotobewerkingsoftware.

Eén van de enige minpuntjes blijft dat je soms moet zoeken om de plug-in te activeren. Maar daar blijft het bij.

Voor mij vertrekt NIK software waar Adobe de ontwikkeling stop heeft gezet!

 

Review: Jill Caty

Share.

About Author

Leave A Reply

*