zaterdag, juli 20

Software review: Bare Bones TextWrangler 4.0

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mensen in de webdesign wereld zullen zeker al vertrouwd zijn met BBEdit, het vlaggenschip van Bare Bones. Een complete set voor de webdesigner.

TextWrangler is de gratis en beperktere variant die Bare Bones aanbiedt. Lang had het een pak minder functies. Maar het lijkt er op dat ze nu het licht hebben gezien.

TextWrangler is een veelzijdige script-editor, het herkent de meeste talen en werkt met een duidelijke kleurcode waardoor ieder script een pak duidelijker wordt. Mocht je natuurlijk niet akkoord gaan met het kleurenschema dat standaard is ingesteld is het geen probleem om een ander in te stellen via de voorkeuren van het programma.

Een belangrijk aspect van webdesign is natuurlijk dat je al dan niet rechtstreeks via ftp aan je webproject kan werken. En daar zorgt TextWrangler voor. Je kan gewoon verbinding maken en aan de slag gaan.

TextWrangler voorziet ook een venster waarin je alle documenten die je aan het bewerken bent snel kan terugvinden. Je werkt dus in één centraal venster en niet verschillende vensters voor ieder document. Wat je werkplaats clean en georganiseerd houdt.

Wat ik persoonlijk een enorme verbetering vindt in versie 4 is dat het venster compleet opnieuw is ontworpen. Alles is een pak overzichtelijker en logischer geworden. Je hoeft nu ook niet elke keer opnieuw opties als lijnnummer in te schakelen, want dat is nu standaard zo.

Met versie 4 wou Bare Bones kennelijk ook bewijzen dat integratie in Mac OS X Lion hen nauw aan het hart lag. Ze hebben er voor gekozen om features als full screen te integreren en ook auto save zit er keuring in.

Wat jammer is, maar ergens begrijpelijk, is dat Bare Bones met deze versie de PowerPC gebruikers heeft laten vallen. Een logische stap aangezien OS X al sinds de vorige versie enkel Intel gebruikers mee heeft genomen aan boord. Je moet nu eenmaal ontwikkelen naar het besturingssystem en mee gaan met de tijd.

Wat ik graag nog zou zien aan TextWrangler is een auto-complete functie, zodat je niet alles zelf moet uittypen en ook minder kans hebt op typfouten. Maar natuurlijk kunnen ze niet alle features van BBEdit in hun gratis software steken. En voorlopig hebben ze toch al iets mooi om gratis aan te bieden aan de gebruiker.

http://www.barebones.com/products/textwrangler/

Denis Valcke

 

Share.

About Author

Leave A Reply

*