zaterdag, juni 6

Software Review: Corel Painter X3

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Corel_Painter_X3Corel Painter X3 is de recentste release van de Corel gevorderde digital art studio software.

Een compleet kunstatelier binnen handbereik. Wat voor kunst u ook wilt maken, met Corel Painter X3 beschikt u over alle vereiste tools om nieuwe artistieke mogelijkheden te ontgrendelen. Werk met honderden aanpasbare penselen, papiertexturen en natte en droge media die niet van ‘echt’ te onderscheiden zijn! Met de RealBristle-technologie worden traditionele kunstbenodigdheden realistischer nagebootst dan met enige andere software die op de markt is te krijgen. Ontdek zelf waar Painter de grenzen verlegt voor wat mogelijk is in kunst.

Kenmerken:

– Honderden penselen, papiertexturen en verven.

– Ongeëvenaard realisme met de RealBristle-technologie.

– Nieuwe gereedschappen voor het klonen en omzetten van foto’s in schilderijen.

– Compatibel met Wacom-tablets en Photoshop.

Door teken en schilder opties te combineren laat Painter X3 artiesten toe hun creativiteit en inspiratie om te zetten in een opmerkelijk artistiek eindproduct.

Dit programma mikt op 5 belangrijke groepen:

– Commerciële designers die de juiste tools nodig hebben om hun visies om te zetten

– Conceptuele artiesten die hun creaties net dat ietsje meer willen geven

– Fotografen die (veel) verder willen gaan bij het bewerken van hun beelden

– ‘Klassieke’ artiesten die wel eens iets nieuws willen uitproberen met hun kunst

– Studenten en leerkrachten van kunstscholen die bezig zijn hun artistieke visie te ontwikkelen

Wat bied COREL PAINTER X3 nu uiteindelijk? (een kleine selectie van de vele mogelijkheden)corel painter X3 Brush Search Engine

Brush Search Engine is een totaal nieuwe toepassing die het makkelijker maakt de juiste brush te vinden voor de benodigde opdracht. Door eenvoudigweg een woord in te typen op de ‘Search Brush Bar’ krijg je een overzicht van alle brushes die aan de search voldoen.

Reference Image panel geeft je de mogelijkheid een visuele bron aan inspiratie op je scherm te houden terwijl je aan een project werkt. Zo kan je het werk eventueel verbeteren zonder de workflow te onderbreken.

corel painter X3 Inspirational mixers

Inspirational mixers laten je toe kleuren te mengen van 4 nieuwe ‘mixers’ die ontworpen zijn door Painter masters Jeremy Sutton, Karen Bonaker, Skip Allen, en John Malcom. Je kan ook een RIFF, PSD, JPG, PNG, or TIFF file importeren en instellen voor gebruik als een ‘custom Color Set Library’, die nu tot 256 kleuren kan bevatten.

Universal Jitter laat u toe een toevalligheidfactor te gebruiken in je brushstrokes. Deze versie van Painter heeft de Jitter Expression ingebouwd in een waaier van brush controls waaronder opacity, grain, size, angle, airbrush particle size, airbrush flow, liquid ink volume, en color expression.  Zo kan je unieke en onregelmatige brushstrokes creëren die een grote persoonlijkheid aan je werk toevoegen

corel painter X3 Jitter BrushesJitter Brushes, van deze zijn er maar liefst 25 nieuwe in het programma voorzien. Zoals alle Painter brushes zijn deze compleet persoonlijk aanpasbaar en kan je de gepersonaliseerde brushes delen met anderen.

Flow maps zijn oppervlakken met textuur die de ‘flow’ van de verf richt bij het opdrogen. Ze gedragen zich zoals papier dit zou doen en worden voornamelijk gebruikt voor waterverf en zeer natte olieverf brushes. Ze laten de verf stromen en settelen in een unieke vorm zoals dit op echt papier zou gebeuren.

 

HET EIGENLIJKE WERKEN MET COREL PAINTER X3:

Waar de voorgaande versies soms problemen hadden met het memory management is dit in deze versie aangepakt. Als je vroeger verschillende ‘zware’ programma’s had openstaan zoals Photoshop, Lightroom en Corel Painter traden er soms vertragingen op. Dit is nu tot op beperkte hoogt nog zo, maar duidelijk niet meer zo groot als in de voorgaande versies.

corel painter X3 Inspirational mixersCorel heeft ook de leercurve voor onder andere het gebruik van de ‘advanced brush controls’ aangepast, voornamelijk zie je nu veel sneller welke Controls effect hebben op welke brushes.  Hetzelfde geld voor de ‘brush search feature’ die nu veel logischer is opgebouwd. Misschien lijken deze aanpassingen niet opmerkelijk voor de iets meer getrainde gebruiker maar de nieuwkomer zal hier zeker een verbetering in vinden.

Wat ons voornamelijk opviel zijn de ‘inspirational mixers’ die een waardevolle aanvulling zijn, maar ook de ‘jitter options’ en ‘perspective guide’ zorgen voor een hogere gebruiksvriendelijke ervaring en een nog grotere afwerking van een programma dat al goed was in de voorgaande versies.

Met de nieuwe versie van Painter kan je je ook aanmelden voor live online schildersessies (‘Paint Jam Sessions’) om zo te leren van Painter Meesters. Elke maand staan de schildersessies stil bij een andere kunststijl. (meer info op de Corel website)

SLOTSOM:Cloning688

Je kan zonder twijfel stellen dat Corel Painter de standaard is voor digital painting.

Terwijl andere producten ‘added features’ beginnen toe te voegen, is hier nog steeds alles standaard voorzien in het basispakket.

Een van de nadelen is de leercurve die je moet doorlopen bij dit programma. Het is door zijn complexiteit en de geboden opties een programma dat je echt moet beheersen… Voor nieuwe gebruikers van digital painting zal het dus wat zoeken zijn en vooral wennen aan de opbouw van de software, maar eens je ‘vertrokken’ bent zal je niets anders meer willen!

Corel Painter X3 is veruit meester in zijn soort en de creatieve geesten bij Corel zijn duidelijk nog niet uitgepraat en zoeken nog steeds naar manieren om de software te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken.

Een nieuwe aanpak om je brushes ‘in bedwang’ te houden/te gebruiken en zo je kunst tot nieuwe hoogtes te brengen is een korte en vrij totale samenvatting van deze software.

Meer info en instructiefilmpje kan je bekijken op de website van Corel.

(hier kan je uiteraard ook een trial versie downloaden om alvast even de mogelijkheden te verkennen)

Prijs en beschikbaarheid

COREL PAINTER X3 IS VERKRIJGBAAR VOOR MAC (onze testversie) EN PC!

Corel Painter X3 is heeft een adviesprijs van € 425. De upgrade voor geregistreerde gebruikers van Painter 11 en 12 kost € 217. De software is in het Engels verkrijgbaar. Later wordt een Duits- en Franstalige versie van het programma uitgebracht. Painter X3 wordt niet in het Nederlands uitgebracht. Je kan het programma downloaden van de website van Corel. De versies in doos worden binnen twee weken verzonden. Op de website kan je ook een volledig werkende proefversie downloaden die dertig dagen bruikbaar is.

AVH

Corel-signature-horizontal2

 

Share.

About Author

Leave A Reply

*