zaterdag, juli 20

SOFTWAREREVIEW: CameraBag 2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

CameraBag 2 is bedoeld om een alles-in-een editing tool met een overvloed aan uitstekende effecten gepaard met wat Nevercenter omschrijft als een zijn ‘volledige suite van fotografische tools’ zoals belichting en helderheid controles. Het heeft een zeer eenvoudige interface, weergave van je geselecteerde afbeelding groot in het venster met alle beschikbare effecten zichtbaar op de tabs aan de rechterkant van de foto. In ieder bewerken tabblad kan je kiezen voor de ‘Quicklooks’ uitzicht en zien hoe je foto eruit zou zien met een van de pre-made filters toegevoegd. De ‘Quicklooks’ weergave geeft je in een oogopslag weer hoe je foto eruit zouden zien met een van CameraBag 2’s filters toegepast.

 
Belangrijkste kenmerken:
* Meer dan 100 instelbare filters.
* Belichting, kleurbalans, schaduw / highlight controles
* Batch bewerken.
* ‘Quicklooks’ en live previews.
* Snelle verwerking.
* RAW compatibel.

Operationele Vereisten:
* Mac: OSX 10.5 of nieuwer, Intel CPU (Core 2 Duo of beter) *
* Windows: XP SP3, Vista of Windows 7
* 1 GB RAM
* 70MB harde schijf ruimte

CameraBag 2 is iets duurder dan een app zoals Snapseed Nik Software, maar nog altijd goedkoper dan Apple’s Aperture of Adobe’s Photoshop Elements. CameraBag heeft ook een voorsprong op one-trick apps zoals Snapheal of Photosplash omdat het beschikt over zowel filtereffecten en basic editing tools.
Importeren

 

CameraBag 2 is compatibel met JPG, PNG, TIFF, en de meeste RAW-bestandsformaten.

Je kan foto’s importeren in CameraBag 2 door ze te slepen naar het venster, te klikken op de ‘Load’ optie in de startpagina, of door te gaan naar File / Open. Na het openen van een afbeelding, kunt u bladeren door andere foto’s in de map in CameraBag 2 met behulp van uw linker en rechter pijltjestoetsen.

Stijlen
Na het laden van de foto, kom je automatisch recht in het ‘Styles’ tabblad terecht waar je verschillende (een aanvankelijk overweldigend) effecten kan kiezen. Je kan ervoor kiezen om deze stap over te slaan en direct naar het tabblad Adjustments als je alleen subtiele licht en kleur aanpassingen wil doen. Nadat je wijzigingen hebt aangebracht in het tabblad Adjustments kunt je alsnog een stijl toe voegen door terug te keren naar het tabblad Styles en te klikken op de ‘+’, dat zal aan de rechterkant de naam van de filter doen verschijen. Elke keer als u de muisaanwijzer op een naam van een stijl laat glijden, zal er een live preview van het effect van de stijl van jouw foto worden weergegeven.

De 18 stijlen beschikbaar in CameraBag 2 variëren van speelgoed-camera-effecten zoals ‘Plastic’ of de opties van de meer flatterende ‘Wedding’ en ze zijn allemaal aanpasbaar met behulp van de ‘Amount’ schuifknop om de intensiteit van het effect aan te passen en de ‘Remix’ schuifregelaar om de variatie aan te passen. De ‘Remix’ slider in het bijzonder is zeer geschikt voor het creëren van een uniek effecten. Bijvoorbeeld, in de stijl van de ‘Hipster’, zal de ‘Remix’ slider de vignettering, kleurbalans, curves, en film korrelgrootte bepalen naar jou wens.
Aanpassingen
Niet alle van de trucs in CameraBag 2 zijn bedoeld om je foto’s eruit te laten zien alsof ze zijn gemaakt met behulp van een 19e-eeuws pinhole camera met een gekraste lens. Onder de ‘Adjustments’ tab, kan je bijsnijden, je foto rechtzetten, en de controle van de niveaus van je foto met behulp van belichting, contrast en verzadiging opties. Onder de ‘Light’ regelaars, kan je de RGB-en lichtintensiteit curves aanpassen, zowel de schaduwen als hoge lichten. Met de ‘Color’ besturingselementen kan je alles doen, van kleurcorrectie en selectieve verzadiging maar ook ‘fotografische’ effecten toe te voegen zoals vignettering, film korrel, en gesplitste verkleuring.

Elke keer als je een effect toevoegen, verschijnt er een tegel aan de onderkant van het scherm. Hier kunt je jou invloed terug doen keren op elk gewenst moment tijdens het bewerken, wijzigt u de intensiteit van jouw effecten, klik je op de power-knop om jouw effect te bekijken, of de ‘x’ om het te verstoppen of te verwijderen.
In het ‘Crop/Straighten’ tabblad zal een slider je foto recht zetten en automatisch bijsnijden. Als je verder wilt bijsnijden, kan je het gereedschap bijsnijden gebruiken met een rule-of-thirds raster in gebouwd of kies een van de vele, pre-made verhoudingen.

Adjustments is waar je ook de ‘Constrain Size’ optie voor het opslaan van jouw bestand kan vinden. Deze optie wordt weergegeven als een tegel naast jouw andere aanpassingen en zal worden toegepast op alle foto’s in batch editing.
Het toevoegen van een Border
Nadat je klaar bent met de styling en het aanpassen, kan je een rand/kader toevoegen. Opties hier variëren van eenvoudige, aanpasbare boord en uitgebreide film-stijl frames. Hoewel sommige van deze boorden subtiel zijn en slechts een textuur toe voegen aan de randen van het beeld, hoe groter de frames hoe meer het automatisch je foto zal bijsnijden.
Afwerken


Zodra je de perfecte look voor je foto’s hebt gemaakt, is het tijd om deze op te slaan. En ik bedoel niet alleen het opslaan van  je afbeelding maar ook een eigenschap die ik echt leuk vind is de mogelijkheid om de effecten die u hebt toegepast op een afbeelding als een filter, kan opslaan als favoriet en in de toekomst opnieuw gebruiken. Of je nu jouw eigen filter hebt ontwerpen of gebruik maakt van de ‘pre-made’ opties, kun je een grote map met foto’s van dezelfde, aparte look voorzien door gebruik te maken van de ‘Batch Process’ optie.

Als je van wat je hebt, zo veel als je wilt, om andere beelden te bewerken op dezelfde manier, kunt u uw aanpassingen als een nieuwe filter opslaan. Kies gewoon de ‘Add Current … “knop en kies een naam. CameraBag 2 zal deze toevoegen aan je aanpassingen in het tabblad Favorites. Als je wilt kiezen voor hetzelfde effecten op meer dan een beeld, kan je deze batch verwerken op je hele map met foto’s  en is heel gemakkelijk. Hiervoor ga je naar ‘Batch Process Folder’ in het menu File …. En voeg een bestandsnamen toe van je bewerkte beelden …. … Een nieuwe map voor de bewerkte bestanden, en je bent klaar.

Batch-verwerking kost een beetje tijd, maar zal veel sneller gaan als u gebruik maakt van de ‘Constrain Sizet’ optie in het tabblad Adjustments. Zo zijn de bestanden minder groot om te bewerken dan als je ze gebruikt in het origineel formaat.
Conclusie

CameraBag 2 is zeer geschikt voor het bewerken van meerdere foto’s, maar ik zou het niet aanraden als een primaire fotobewerkingsprogramma, want de tools en aanpassingen zijn niet zo nauwkeurig als ze zouden moeten zijn. De schuifregelaars zijn geweldig voor snelle bewerking, maar voor de perfectionist niet. Je kunt ook niet inzoomen om de details van je foto te zien tijdens het bewerkingsproces. Je foto wordt altijd maar zo groot als je scherm afgebeeld, ideaal als je een groot scherm hebt maar voor de kleinere schermen een minder punt. Dit zou een leuke aanpassing zijn voor de volgende update van CameraBag.

Hoewel CameraBag 2 gebreken heeft in een paar gebieden, de positieve kenmerken wegen veel zwaarder door dan de zwakkere punten. De live previews en Quicklooks maken het bewerken van je foto’s zeer snel en gemakkelijk, de vele pre-made filters en stijlen, zijn allen zelf aanpasbaar (zodat niet alle foto’s gemaakt zijn in dit programma van iedereen allemaal gelijk zijn maar via de smaak van het individu kan worden aangepast), en de snelle en gemakkelijke batchverwerking is geweldig.

In de toekomst zou ik graag een aanpasbare watermerk functie zien als zoom-bare functie willen zien, maar voor nu, CameraBag 2 heeft terecht zijn plaats verdiend op de top van de App Store fotomarkt.

Review by: JC

Share.

About Author

Leave A Reply

*