donderdag, juli 2

Sensationele Music Show Scotland staat dit weekend in het Antwerps Sportpaleis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nigel Williams: “Als Engelsman in een kilt? Ik ben mijn leven nog niet beu!”

Het is ons helaas niet gelukt om stand-up comedian Nigel Williams te fotograferen in een Schotse kilt, toen hij backstage de Music Show Scotland bezocht in het Duitse Krefeld, een paar weken geleden. “Hans Beerten, oprichter en bedenker van de show, nodigde mij uit om als Britse Belg kennis te komen maken met zijn internationale muziekshow die draait om de Schotse cultuur. Met enig voorbehoud ging ik kijken, maar eenmaal backstage was ik gecharmeerd door de warme, familiale sfeer die er hangt bij de meer dan 300 vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd genieten van samen muziek te maken, te tapdansen, doedelzak te spelen, of een ander instrument. Ongelofelijk hoe straf dit verhaal in elkaar zit. Ik had ogen te kort. Ik ben nog altijd onder de indruk, maar ik begrijp heel goed waarom de ganse wereld komt kijken naar de shows en de stadions en arena’s vollopen voor dit warme, charmante gezelschap.”

In de backstage filmpjes zie je hoe Nigel Williams een poging doet om doedelzak te spelen. “Het is een kunst om goed op een zak te blazen en te duwen zodat er geluid uitkomt”, zegt hij al lachend. “Ik heb wat tips en advies gekregen van Ian, de Pipe Major en choreograaf. Het voelt raar aan om als Brit te spelen op een instrument dat je associeert met de Schotse cultuur. Nét vanuit dat grote respect voor elkaars cultuur, heb ik vriendelijk bedankt toen ze mij voorstelden om foto’s te maken in een kilt. Ik denk dat als mijn landgenoten het zien, dat ze mij killen en mijn leven is me nog steeds veel waard”, zegt hij lachend.

Het wordt een traditie, want net als de voorbije jaren komt de Music Show Scotland met een aangepaste show, op zaterdag 18 november, terug naar het Antwerpse Sportpaleis. “Het verbaast ons dat we jaar na jaar meer tickets verkopen en meer mensen bereiken met onze 2,5 uur durende show. We hebben de capaciteit vergroot, maar toch zijn we inmiddels aan de laatste tickets gekomen voor de show in Antwerpen, op 18 november. Als je vraagt aan mensen wat ze zo bijzonder vinden aan onze show, dan blijkt dat ze vooral komen voor de totaalbeleving. Wij zijn inderdaad veel meer dan een massa doedelzakken. Bij ons krijg je een liveband, tapdansers, stersolisten en een uniek klank- en lichtspektakel, dat we gebouwd hebben rond een indrukwekkend kasteel dat we zelf opbouwen”, zegt Hans Beerten, die de Music Show Scotland bedacht in 2006. “Ik weet nog goed dat we onze eerste show deden in de lokale sporthal van Borkulo. Heel kleinschalig zijn we begonnen en we hebben voor die eerste show gratis tickets uitgedeeld, en de mensen gevraagd om te komen kijken. Een jaar later hadden we een paar voorstellingen die uitverkocht waren. Nu, elf jaar later, touren we in gans Europa met dit gezelschap, spelen we in uitverkochte arena’s en staan we op plekken waar we vroeger alleen maar van konden dromen: Ahoy Rotterdam, Sportpaleis Antwerpen, Denemarken, Duitsland, noem maar op. We doen alles zelf, werken nog steeds met vrijwilligers en wat wij meemaken is met geen woorden te beschrijven. Het overstijgt onze stoutste dromen.”

Share.

About Author

Leave A Reply

*