vrijdag, november 22

CD REVIEW: Radkey – Delicious Rock Noise (Century Media)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

delicious_rock_noise_-_coverCOMIC BOOKS.  BOREDOM.  ROCK N ROLL. VIDEO GAMES.  MISFITS.  RAMONES.  WEEZER. THE MIDDLE OF AMERICA. THE MIDDLE OF NOWHERE. NIRVANA. PIZZA. DAD’S RECORD COLLECTION. SKATEBOARDS. AFROPUNK. MORE PIZZA.

EEN QUEESTE OM VALSE ROCK TE EINDIGEN

Dat is RADKEY in een notedop. Def: Rad-Key. Zoals in: “the key tot Rad-Ness”. Dat is wat je krijgt wanneer de naald de kunststof van je CD raakt met Radkey. Het is het geluid van de rock aangescherpt tot zijn oorspronkelijke essentie. Geknald over 15 tracks, met dank aan de Broeders Radke (de bandnaam is een spin op hun gezamenlijke achternaam): 23-jarige gitarist en Danzig-achtige zanger, Dee Radke, 21-jarige bassist Jesaja en 19-jarige drummer, Solomon. RADKEY’s Another Century debuut, “Delicious Rock Noise” is het zeldzame soort power-riffende rock n ‘roll fenomeen dat letterlijk uit je luidsprekers ontploft vanaf de minuut dat openingsnummer, “Dark Black Makeup” als een mokkende bende van ontevreden tieners op een goth-punk rampage voorbijkomt.

Zoals elke grote rockband, is het gas in de tank RADKEY een wil om te rocken op hun voorwaarden. Als pre-tieners opgroeien in de Nowheresville van Sint Joseph, Missouri, schreven ze zich in voor de rock n roll middelbare school als hun vluchtticket. Met hun muziek geobsedeerde vader-en-voormalige Wal-Mart werknemer, Matt Radke als road manager, speelden de broers hun eerste show waarbij ze openden voor Fishbone in 2011 en hebben ze sind toen niet meer terug achter zich gekeken.

Het busje van de familie donderde doorheen de hele natie, banden verslijtend en insecten splatshen op de voorruit. Waarbij de backstory van de drie Afro-Amerikaanse broers, opgegroeid op hun vader’s vinyl collectie, elke nacht werd overschaduwd als de band het publiek ademloos verliet met een rommelige punk-n-roll rel van hun eigen.

SLOTSOM:

Opener van dit album is ‘Dark Black Makeup’. Ik hoor meteen een veel volwassenere zang en sound dan ik initieel verwacht had, aangezien RADKEY mij tot heden onbekend was. Het nummer is geen muzikale hoogvlieger, maar wel meteen eentje waarvan de melodie zich met gemak in je achterhoofd nestelt. ‘Romance Dawn’ is een klepper van formaat, met een groovy basdrum beat wordt het nummer ingezet en barst los tot een rocknummer van jewelste. Al snel wordt het tempo nog een pak omhoog gedreven en gaat het trio er volop tegenaan. De lyrics zijn niet zo wauw, maar storen doet het niet. Hier toont de zanger meteen ook wat meer virtuositeit inzake zijn stem.radkey_logo

De melodie van ‘Love Spills’ lijkt wat op die van ‘Romance Dawn’ in het begin. Het tempo is ietsje minder, maar evenzeer een enorm deftig rocknummer. Dit is voor mij zo’n typisch nummer dat het hele publiek meeschreeuwt op festivals wanneer de heren wat aan faam verwerft hebben. “Parade It” teert voor op de liefde als onderwerp van het nummer. Hiermee behalen de heren van RADKEY een mooie drie op drie van opeenvolgende rocknummers.

‘Best Friends’ is ook een degelijk nummer, hoewel wat minder imposant als zijn voorgangers. Het daarop volgende ‘Le Song’ springt er dan weer wat bovenuit. Het tempo en de distortion worden wat opengedraaid en de heren zijn van zin een ravage aan te richten en niets meer heel te laten na dit nummer te hebben gespeeld.

‘Hunger Pain’ is het eerste nummer waar de band eindelijk wat gas terugneemt. Het daaropvolgende nummer ‘Feed My Brain’ gaat oer het onderwijs en hoe ze door een leerkracht gevoed willen worden met informatie. Het klinkt al terug wat steviger maar de chorus blijft wat ingetogen. ‘Sank’ begint al terug wat op te bouwen. Qua tempo nog steeds wat traag, maar het nummer beukt wel tegen een slakkengang voorbij.

En wie zegt er dat drummers te weinig aandacht krijgen? Van RADKEY krijgt Solomon zelfs zijn eigen nummer; met de passende titel ‘Song of Solomon’. Dat de persoon in kwestie met wat zelfspot overweg kan krijgen we hier maar al te duidelijk voorgeschoteld. Zo bevat de tekst “I’m a lazy drop out / I’m a failure soaking in himself / I’m a loser sleeping on your couch / I’m a selfish asshole / I’m the one that’s causing on your stress”.

Wat anders van gitaarsound was ‘Evil Doer’, hoewel dit ook zo kan lijken door de 2 vorige nummers die wat meer laid-back waren. En gelukkig voor mij blijven ze inzetten op het stevigere gitaarwerk. Met ‘Glore’ leveren de heren een kort en krachtig rocknummer van net boven de 2 minuten af. ‘Feel’ is na ‘Glore’ een toch wat minder overtuigend nummer. Uiteraard is het met 15 nummers niet verwonderlijk dat er eens wat minders tussen zit. De twee laatste nummers zijn duidelijk comic book geïnspireerd en gaan getiteld ‘Marvel’ en ‘Teen Titans Theme’. Wel nog twee goede en kwaliteitsvolle rocknummers op mee af te sluiten.

RADKEY is in het algemeen een uiterst aangename rockband, en eentje die ik zeker live eens wil aanschouwen. Hun album “Delicious Rock Noise” is over de gehele lijn een enorm leuke plaat om te beluisteren. Naar mijn mening mocht de zang iets minder monotoon zijn, in de zin van dat ik denk dat Dee veel meer kan met zijn stem dan wat hij hier meestal toont. Desondanks leveren deze drie jonge heren een album af waar veel ouderen nog iets van zouden kunnen leren.

Favoriete nummers: Romance Dawn, Love Spills & Le Song

Release date: 11 november 2016

Brent Schroeyens
copy ZALUlogo century media

4-thumbs-up

Radkey  – “Delicious Rock Noise” (48:29)

 1. Dark Black Makeup (3:49)
 2. Romance Dawn (4:21)
 3. Love Spills (3:31)
 4. Parade It (3:08)
 5. Best Friends (3:46)
 6. Le Song (2:11)
 7. Hunger Pain (3:27)
 8. Feed My Brain (3:45)
 9. Sank (3:13)
 10. Song of Solomon (2:44)
 11. Evil Doer (3:27)
 12. Glore (2:05)
 13. Feel (2:35)
 14. Marvel (3:38)
 15. Teen Titans Theme (2:43)

 

Line-Up:

Dee – Guitar & Vocals

Isaiah – Bass & Backing Vocals

Solomon – Drums

 

Discography

Cat & Mouse – EP (2013)

Devil Fruit – EP (2013)

Dark Black Makeup (2015)

Delicious Rock Noise (2016)

 

 

 RADKEY online:

www.radkey.net

www.facebook.com/radkeyband

www.instagram.com/radkeyrock

twitter.com/Radkey

www.youtube.com/user/RADKEYVideo

Share.

About Author

Leave A Reply

*