zaterdag, juli 20

CONCERT REPORT: Firewind MET FOTOSPECIAL – 6 oktober 2012

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firewind is een heavy metal band gevormd door Gus G. die ook speelt bij Ozzy Osbourne en gekend is van zijn inbreng in Mystic Prophecy en Arch Enemy. Firewind is opgericht in 1998 en werd een volwaardige band gedurende de drie jaren erop. Nu brachten ze hun zevende album uit Few Against Many, met deze toer zetten ze ook dat pareltje op de kaart der waanzinnige metal albums.

We kwamen net op tijd aan de Biebob om het voorprogramma Leaves’ Eyes te kunnen meepikken, een Duits/Noorse symfonische metal band. Een sterke vrouwenstem verwelkomde ons in de zaal. Het mooie aan female metal is het contrast tussen de harde klanken van de instrumenten en de krachtige fijne vrouwenstemmen er op. Iets wat deze band duidelijk weet te accentueren en ten volste gebruikt. Een band met heel getalenteerde muzikanten, een mooie vrouwe stem en sterke teksten over de Noorse en Viking geschiedenis. Wat meer kan een mens nog willen van een voorprogramma.

Dit was duidelijk ook wat het publiek er van dacht, want dat was al flink opgewarmd na het uitstekende optreden van Leaves’ Eyes. Een pintje bestellen en snel terug naar het podium. Ze lieten er zeker en vast geen gras over groeien bij Biebob, de soundcheck ging snel en vlot. Daarbij mag ook nog eens vermeld worden dat de soundcheck leidde tot een vrijwel perfecte ervaring qua muziek. Het gebeurd niet vaak dat je de hele zaal rond kan wandelen en overal een zuivere ervaring kan hebben qua muziek. Daarbovenop was het volume ook dragelijk zelf zonder oordoppen.

We gaan verder, de lichten dimmen terug en de intro begint. Firewind laat er niet teveel gras over groeien en start het optreden krachtig. Een intro die aanvoelde alsof de wereld hier en nu zou vergaan in een zee van vuur gepaard met hevige bliksem en donder. Melodische en ingewikkelde riffs verwelkomden het publiek op het optreden van hun leven. Niet alleen brengt Firewind een technisch sterk optreden maar ze zorgen ook voor een zaal gevuld met een enorm enthousiast publiek.

De stem van Appolo Papahtanasio klinkt als een perfect gestemd instrument en sluit perfect aan bij de sound van de gitaren, bass en drum. De riffs achter zijn stem waren melodisch, afwisselend en simpelweg goed afgewerkt daarboven op kreeg je nu en dan ook nog eens een lekkere gitaarsolo. Tel daarbij nog een uitstekende ondersteuning van een getalenteerde drummer en bassist en dan krijg je het gevoel dat alles gewoon als een puzzel in elkaar lijkt te vallen.

Het lijkt alsof de interactie gewoon natuurlijk aanwezig is. De micro gaat van Apollo’s mond naar het publiek en het publiek zingt mee alsof het al even op voorhand aanvoelde dat het dat moest doen. Dit aangevuld met een exact afgewogen dosis praten met het publiek tussen de nummers zorgde voor een heel aangenaam en sfeervol optreden.

Al bij al kreeg het publiek deze avond meer dan waar voor zijn geld. Alles was gewoon af. De sfeer zat goed, het voorprogramma was écht een mooie welkomst, het geluid stond bijna perfect geregeld, firewind was technisch heel sterk en – wat wellicht het belangrijkste is- het publiek en de band toonden een vorm van interactie die bijna natuurlijk leek. Al bij al een heel mooie en memorabele avond.

 Tekst: DV  –  Photo’s: JC

Share.

About Author

Leave A Reply

*