donderdag, maart 4

REISVERSLAG: Moskou, het hart van Rusland

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Download PDF

Moskou spreekt tot de verbeelding. Ten tijde van de “koude oorlog” grootste vijand van het westen (ten minste als je de Hollywood films gelooft…) een stad waar de KGB je steeds bespied, een “triestige” stad. Maar niets is minder waar: Kom je voor de eerste keer in de Russische hoofdstad, die tien miljoen inwoners telt, dan zal je eerste indruk er één zijn van brede straten met stenen blokken. De duistere Sovjetgebouwen doen voor de westerse toerist waarschijnlijk bevreemdend aan. Toch schuilt er achter deze stad meer dan je zult vermoeden. Moskou is zo groot dat je er gerust langere tijd kunt vertoeven, zonder je te vervelen. Er is gewoon teveel te zien!

Warme kleding is in de winter (en zoals nu herfst) geen overbodige luxe aangezien de gemiddelde temperatuur in Moskou eind oktober ronde de 3° ligt (in december wordt dat -12° graden). Met een straffe wind voelde het nog vele malen kouder op sommige momenten. Maar dat beetje koude vervaagt bij de diversiteit en schoonheid van de prachtige stad Moskou. Moskou is een stad vol cultuur en prachtige gebouwen, waar je ook loopt in de stad, je staat altijd oog in oog met imposante bouwwerken. Er ontstaat de neiging elke gebouw op de foto te zetten. Ik heb mij slechts beperkt tot het fotograferen van de meest in het oog springende gebouwen.

 Moskou bereik je eenvoudig van alle nabije luchthavens (Brussel, Düsseldorf) en wij vlogen met een van de oude Russische “iconen” Aeroflot. Voor wie denkt dat dit een “gevaarlijk ondernemen” is toch nog even meegeven dat Aeroflot net zoals alle andere Airlines over een moderne vloot beschikt… naast een vriendelijke service krijg je trouwens nog steeds een uitgebreide maaltijd geserveerd tijdens de vlucht, wat tegenwoordig zeker geen standaard meer is. Op een kleine 3uur sta je van Brussel in Moskou en amper een uurtje verder zit je in het centrum.

Aan hotels geen gebrek in deze metropool. Je zal wel keuze moeten maken tussen “Russische standaard” of luxe, de meer “gewone” hotels zijn niet echt goed vertegenwoordigd.

Wij kozen voor het Krasnye Holmy een hotel van de Swissôtel groep. Dit hotel is centraal gelegen en doet zijn 5 sterren alle eer aan! De imposante lobby, de zeer goed uitgeruste kamers, de spa en de leuke restaurants zijn simpelweg pure klasse te noemen. De kamers zijn alle voorzien van een luxueuze badkamer, een uitgebreide minibar en een nespresso apparaat. Ook heb je een “pillow menu” waar je het hoofdkussen kan uitzoeken dat het beste bij jouw slaapgewoontes past.  Als een van de hoogste gebouwen in Moskou mag de Skybar zeker niet vergeten worden, deze bied naast een bijzondere selectie cocktails (en we bedoelen echt BIJZONDER dus niet dat wat je op elke cocktailkaart terugvind!) is het zicht vanuit deze bar eenvoudig spectaculair te noemen. Dus na een dagje door Moskou gelopen te hebben is dit de perfecte plaats om even tot rust te komen. Dit hotel is dus de perfecte vertrekbasis (te voet kleine 20 minuten van het Rode Plein) om Moskou te verkennen en je nadien te laten verwennen in de restaurants en bars van dit opvallend mooie hotel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Metro van Moskou

Voor het vervoer maakten we veelvuldig gebruik van de metro. De metro van Moskou is een attractie op zich. Met name de stations in het centrum zijn fantastisch mooi. Ze zijn voorzien van veelal marmeren vloeren, prachtig stucwerk en voorzien van beeldhouwwerken. Een dagje ondergronds treinen is dan ook zeker een aanrader. De metro is absoluut niet duur en de verbindingen zijn goed. De treinen volgen elkaar om de twee minuten op elke lijn. Lang wachten is er dan ook niet bij. De metrolijnen kruizen elkaar op verschillende niveaus en men moet regelmatig via lange roltrappen diep de grond in om de perrons te bereiken. Handig om te weten is dat je ten allen tijde aan de rechter kant van de roltrap moet gaan staan. Links word je onder de voet gelopen door Russen met haast. Leuk is om te zien dat tijdens de spits er een enorme drukte heerst in de metro. En toch gaat alles zeer gedisciplineerd. Het enige probleem dat je steeds weer tegenkomt is de taalbarrière, in de metro, restaurants,… vind je zelden Engels sprekende russen.

Het Rode Plein (Krasnaja Plosjtsjad)

Eén van de markantste plekken van Moskou is uiteraard het Rode Plein. Je vindt het Rode Plein naast het Kremlin. Het plein heeftin de loop der tijd een aantal benamingen gehad. Eén van de namen in de geschiedenis was het ‘Brandplein’. Oorspronkelijk werd het plein namelijk gebruikt als marktplaats, de Torg. Maar de houten stalletjes brandden in die tijd zo vaak af dat het plein de naam ‘Brandplein’ kreeg. 
Sinds de 17e eeuw heet het plein echter Krasnaja Plosjtsjad, wat het ‘Rode Plein’ of ‘Mooi plein’ betekent. 

Het meest gezichtsbepalende bouwwerk op het Rode Plein is zonder twijfel de Basiliuskathedraal (Sobor Vasilija Blazjennogo), Deze kathedraal werd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke gebouwd ter ere van de inname van het Mongoolse bolwerk Kazan in het jaar 1552. De kathedraal werd voltooid in het jaar 1561. Posnik Jakovlev is de architect van de kathedraal. Het verhaal gaat dat Ivan de Verschrikkelijke na voltooiing van de kathedraal aan Jakovlev had gevraagd of hij in staat zou zijn nogmaals een kathedraal te bouwen met dezelfde schoonheid als de Basiliuskathedraal. Hierop zou Jakovlev instemmend hebben geantwoord. Dit was voldoende reden voor Ivan om de architect zijn ogen te ontnemen. Hierdoor zou nooit meer een bouwwerk worden ontworpen met dezelfde schoonheid.
De kathedraal heeft zijn naam te danken aan het feit dat de stoffelijke resten van de rondtrekkende, naar verluit dwaze en heilige predikant, Vasili Blazjenny, liggen begraven in de kathedraal.

Voor de Basiliuskathedraal vind u een tweetal bezienswaardige bouwwerken. De eerste staat vlak voor de kathedraal. Dit is een monument, ontworpen tussen 1810 en 1818, ter nagedachtenis aan de nationale heiligen Minin en Pozjarski. Beiden zouden een beslissende rol hebben gespeeld bij het terugslaan van de Polen in het jaar 1612. De Polen hadden in 1610 Moskou bezet. De inscriptie op het monument luidt: “Aan burger Minin en vorst Pozjarski – het dankbare Rusland, in het jaar 1818.
Verder vind je voor de kathedraal een stenen podium genaamd de Schedelplaats (Lobnoje mesto). Hier verkondigden staren en geestelijken hun decreten en werden doodvonnissen uitgesproken en uitgevoerd.

Aan de noordoostzijde van het Rode plein vind je de GOeM. Dit is een zeer groot winkelcentrum van internationale allure. Het geheel is opgetrokken tussen de jaren 1889 en 1893. Tsaar Nicolaas II liet de handelshuizen bouwen met de bedoeling deze te verhuren aan handelslui. In 1953 werd het geheel gerenoveerd en kreeg het zijn huidige naam GOeM. Deze naam is een afkorting van ‘Gosoedarstvenny Oeniversalny Magazin’, wat universeel Staatswarenhuis betekent. Een indrukwekkend gebouw met allerhande winkels. Het enorme complex bestaat uit drie lengte- en drie breedtepassages die onderling zijn verbonden door bruggen en galerijen. Verder heeft het complex een transparante dakconstructie van ijzeren bogen en glasplaten.

Midden op het plein tegenover de GOeM vind je het modernste bouwwerk op het Rode Plein. Het mausoleum van Vladimir Iljitsj Lenin. Hoewel Lenin dit liever niet had gehad, besloot Stalin toch een mausoleum te bouwen voor Lenin. Het mausoleum is ontworpen door Aleksej V. Sjtsjoesev en is opgetrokken uit donkerrood graniet en zwart labradorgesteente. In het mausoleum liggen de stoffelijke en gebalsemde resten van Lenin in een glazen sarcofaag. Wat velen niet weten is dat ook Stalin na zijn dood in 1953 hier is bijgezet. Echter besloot Chroesjtsjov in het kader van de destalinisatie de resten van Stalin bij te zetten in de muur van het Kremlin bij de blauwe dennen achter het mausoleum. Daar ligt hij samen met velen andere bekende communistische functionarissen.      

Aan de noordzijde van het Rode plein vind je het historisch museum (Istoritsjeski moezej). Dit is een uit donkerrode bakstenen opgetrokken gebouw met opvallend witte daken en is ontworpen door Vladimir Sherwood in 1883. In dit museum kun je de geschiedenis aanschouwen van Rusland. Het museum beschikt over meer dan 4.5 miljoen stukken, waaronder de oermens Sinanthropus en het waarschijnlijk oudste wetboek van Rusland, de Roeskaja Pravda. Verder kunt u dagelijks acteurs in originele en oude kostuums voor het museum vinden.

Aan de voorzijde van het historisch museum, op Manezjnaja Plosjtsjad,  vind je een beeld van een held uit de Russische geschiedenis, maarschalk Georgij Zjoekov. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Russen. Het beeld is ontworpen door Vjatsjeslav Klykov en werd onthuld in 1995.   
Naast het historisch museum vind je nog een koperkleurige plaat in het wegdek. Alle afstanden in Rusland worden gemeten vanaf deze plaat. Wanneer je op deze plaat staat en je gooit een muntstuk over je schouder naar achteren, dan mag je een wens doen die mogelijk uitkomt. De munt wordt echter direct toegeëigend door een aldaar aanwezige man of vrouw, die het financieel wat minder heeft in het leven.

Het Kremlin

Naast het Rode Plein vind je het Kremlin-complex. Het Kremlin is de residentie van de Russische president en de zetel van zijn regering. Kremlin betekent letterlijk ‘Vesting binnen een stad’. Het is omzoomd met een hoge muur. Deze muur is weer voorzien van een groot aantal torens. Via twee van die torens hebben bezoekers toegang tot het Kremlin. Dit zijn de Drievuldigheidstoren (Troitskaja basjnja) aan de westzijde en de Borovitskajatoren in het zuidwesten. Echter niet het gehele complex is ook vrij toegankelijk voor bezoekers. 

Eén van de mooiste en belangrijkste Kremlintorens is toch wel de Verlosserstoren (Spasskaja basjnja). Deze bevindt zich aan de oostzijde nabij de Basiliuskathedraal. De toren werd in 1491 ontworpen door Pietro Antonio Solari. Al rond het jaar 1625 was er een klokkenspel en een klok ingebouwd in de toren. Maar het huidige uurwerk stamt uit 1852.
Een andere indrukwekkende toren ligt zoals gezegd aan de andere zijde van het Kremlin. Dit is de Drievuldigheidstoren. Deze toren stamt uit 1495 en is met zijn 76 meter de hoogste van alle Kremlintorens. Deze toren is voorzien van diepe keldergewelven die vroeger werden gebruikt als munitiedepot. Een ander verhaal is dat Napoleon in 1812 triomfantelijk via deze toren het Kremlin binnenliep. Hij moest dit echter al weer na een maand verlaten.    

Arbatskaja

Een zeer gezellige wijk om te bekijken is Arbatskaja. Dit is een wijk ten westen van het Kremlin. Hier woonden vroeger de ambachtslieden en stalmeesters van de tsaar. Later werd de wijk vooral bewoond door de adel, intellectuelen en de kunstenaars van Moskou. 
Midden in de oude Arbat loopt de autovrije Oelitsa Arbat. Deze straat is bezaaid met antiekwinkels, boetieks, kleine Russische cafés (traktir) enzovoort. Erg gezellige wijk die in de 19e eeuw diende als ontmoetingsplaats voor kunstenaars en intellectuelen. Ondermeer heeft in deze wijk de beroemde Russische dichter Alexander Poesjkin gewoond. Je vindt zijn oude woonhuis (thans museum) aan de Oelitsa Arbat 55.
Tevens bevindt zich in de wijk het opvallende en mooie Ministerie van Buitenlandse zaken, één van de zeven wolkenkrabbers van Moskou. 

Een ander gebouw mag u ook niet missen. Dat is de Christus Verlosserkathedraal (Chram Christa Spasitelja). De kathedraal was verwoest door Stalin in 1931, maar wordt nu weer opgebouwd in originele staat. De basisstructuur is inmiddels af, maar er wordt nog steeds gewerkt aan het interieur. De oorspronkelijke kathedraal was gebouwd tussen 1839 en 1883. Dit ter ere van de overwinning op Napoleon. 

Tverskaja

De wijk Tverskaja, ten noorden van het Kremlin en het Rode Plein, heeft als belangrijkste straat de Tverskaja Ulitsa. Deze straat leidde vroeger naar St. Petersburg en werd door de tsaren gebruikt als processieroute. Nu is het één van de belangrijkste winkelstraten van Moskou. In de straten rondom de Tverskaja Ulitsa hebben veel beroemde kunstenaars, schrijvers en acteurs gewoond. Je treft in deze wijk een aantal belangrijke bouwwerken aan.

Zo heb je naast de westelijke muur van het Kremlin het Alexanderpark (Aleksandrovskij sad). Het park is genoemd naar tsaar Alexander I, die na de oorlogen met Napoleon de stad inclusief het Kremlin liet herstellen. In het park kun je een obelisk zien die in 1913 is opgericht ter ere van de 300 jaar Romanov-dynastie. Na de revolutie is de tsaristische arend van de obelisk gehaald en is het opschrift vervangen door de namen van geleerden als Karl Marx en Friedrich Engels.
Vlakbij vind je het graf van de onbekende soldaat. De vlam op het graf is aangestoken met het vuur van de vlam op het marsveld bij St.Petersburg. Hij brandt voor alle Russen die de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het graf zie je een tiental donkerrode porfierblokken, met daarin de aarde van de steden die tijdens de oorlog het meest hebben geleden. Het is een gewoonte in Moskou dat bruidsparen alvorens te gaan trouwen bloemen leggen bij dit monument 

Vlakbij, op de Manezjnaja Plosjtsjad, is een grote klok te vinden. Geen gewone maar een liggende klok waarvan de wijzers ronddraaien over een halve bol. Rondom deze klok zijn vele zitbankjes geplaatst waar de Moskovieten vooral zomers genieten.

Verder vind je in de wijk Tverskaja het Bolsjoj theater. Het is de thuisbasis van de balletgezelschappen van Rusland. Het stamt oorspronkelijk uit 1780, maar brandde in 1805 volledig af. En ook de opvolger brandde af in 1853. Maar het gebouw zoals die er nu staat, is gebaseerd op het tweede ontwerp en staat er gelukkig nog. Ik heb helaas de binnenkant niet kunnen bekijken, maar de buitenzijde van het gebouw is al een attractie op zich. Opvallend is de vierspan van Apollo boven de ingang van het theater. Dit is ontworpen door Pjotr Klodt en beeldt Apollo uit die met de vierspan de zon langs de hemel leidt.

Moskou bied dus een enorm interessante mix van oud en nieuw, overdag rondlopen tussen al die prachtige bouwwerken en de avonden en nachten ronddwalen in hippe en trendy club, het kan allemaal! Moskou is met zekerheid een stad die je zal fascineren en voor lange tijd zal boeien.

Info & partners:

http://www.swissotel.com/EN/Destinations/Russia/Swissotel+Krasnye+Holmy/Hotel+Home/Hotel+Description

http://www.aeroflot.ru/cms/en

http://www.moscowcity.com/

Share.

About Author

2 Comments

Leave A Reply

*