zaterdag, augustus 15

ZALU REISTIP: Thailand – parel in Zuidoost-Azië en een absolute aanrader!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

amazing-thailand-logo Thailand is het epicentrum van Zuidoost-Azië als reisgebied en weet als geen ander Aziatisch land haar toeristen iets te bieden.

Het land staat bekend als meest legendarische backpackland van dit werelddeel maar ook de ‘normale’ reiziger of de toerist die in pure weldaad en luxe wil baden zal niet ontgoocheld worden. En ook al ben je er als toerist bijna nooit alleen, raken steeds meer steden gemoderniseerd en hebben veel Thai naast die beroemde glimlach ook veel commercieel vernuft; het blijft een schitterend divers land met een boeiende boeddhistische cultuur, eeuwenoude tempels, groene gebergtes en ontelbare tropische droomeilanden.7-bangkok-5923

Ook niet onbelangrijk: Thailand is en blijft goedkoop, als je wil kan je voor een dertig Euro al een heerlijke middenklasse hotelkamer met airco of een prima houten bungalow op het strand boeken.

img_4224-retouch

 

 

Laten we ook het eten niet vergeten! gebakken rijst of noodles voor een amper euro (dit en de betaalbare logies trekken natuurlijk zo veel backpackers aan) of die rijke curries… Het eten in Thailand is FENOMENAAL: De Thaise keuken is, in tegenstelling tot wat veel mensen buiten Thailand denken, niet homogeen. Thailand is met een oppervlakte van 513.115 km² ongeveer zo groot als Frankrijk, en met 65 miljoen inwoners heeft het ook een bijna even grote bevolkingsomvang. Het land strekt zich uit van noord naar zuid over een lengte van ongeveer 1650 km (ter vergelijking: Italië heeft een lengte van ongeveer 1250 km) met uitlopers van de Himalaya in Noord-Thailand, een hooggelegen plateau in Noordoost-Thailand (ook wel Isaan genoemd), een waterrijke rivierdelta in Centraal-Thailand en tropisch oerwouden en eilanden in Zuid-Thailand. Er wonen in Thailand, afhankelijk van hoe men rekent, 40 verschillende volkeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken zeer divers is en gebruikmaakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.14-bangkok-the-rayal-grand-palace-thailand-countdown-2016-581220ss

De hoofdstad Bangkok is een metropool met een onmetelijke energie. Stap bij aankomst in een pruttelende tuktuk en laat je voor té veel geld (maar nog steeds weinig) de stad rondscheuren. 30-bangkok-wat-ratchanaddaram-loha-prasat-metal-castle-003bs

 

Door de uitlaatgassen van het chaotische verkeer, langs kitscherige tempels en pompeuze skyscrapers, door bedrijvige handelsbuurten en rokende eetstalletjes, naar protserige shopping malls en neonverlichte go go buurten. Drink bier in de backpackerschaos van Khao San Road, vergaap je aan Tokyo-esque hipsters rond Siam Square, bevaar de oude wijken langs Chao Praya-rivier. En vergeet vooral niet te eten. Veel en vaak. Gewoon op straat. Bezoek het Grote Paleis en de fonkelende Wat Po tempel. Met een lokale ferry vaar je voor nop over de Chao Phraya-rivier naar Chinatown en onderweg stop je bij de tempel Wat Arun. Ook de Mae Klong Market op het spoor bij Samut Songkhram is een bezoek waard. Voor een totaal ander beeld van deze Bangkok, maak je een fietstour, waardoor je een kijkje krijgt in het leven van de ‘gewone mens’. Onderweg kom je rijstvelden, palmbomen en lotusbloemen tegen.7-chiang-mai_teaching-thai-folk-dance_tat3551cu

Het noorden: Chiang Mai & Chiang Rai

De natuur, de bergen, de nog traditioneel levende bergstammen, tempels en de markten maken het noorden van Thailand bijzonder. Met de trein of het vliegtuig reis je gemakkelijk naar Thailands culturele hoofdstad Chiang Mai, de ‘Roos van het Noorden’, met al zijn tempels en de drukke avondmarkt, en omringd door tropische groene heuvels. Of reis verder naar Chiang Rai, een van de oudste steden van Thailand, naar Lampang, waar nog steeds de gekleurde, door paarden voortgetrokken, wagens rijden of naar het bergstadje Pai is populair onder hippies backpackers. Vanaf Pai maak je excursies naar bergvolken als de Lahu en Karen, of een trekking per olifant naar watervallen en hotsprings. In het noorden vind je ook ‘de Golden Triangle’, het drielandenpunt van Thailand, Laos en Myanmar.9-chiang-mai-handmade-umbrella-001bb_1

De bounty-eilanden van Thailand

120-krabi-railay-beach-580452ssGeen Thailand rondreis zonder op z’n minst één strand- of eilandbezoekje. De keuze is reuze. Aan de Thaise Andaman(west)kust vind je het te drukke Phuket, maar ook de wonderschone provincie Krabi, met zijn schitterende Railay beach en backpacklegende Koh Phi Phi of het rustiger Koh Lanta en Koh Lipe. Aan de Golfkust in het oosten vind de drie-eenheid Koh Samui (veelal luxere resorts), Koh Phangan (backparadijs met zijn beroemde full moon parties) en Koh Tao (klein, gezellig duikerseilandje). Tussen Bangkok en Cambodja vind je ook nog een aantal mooie eilanden, zoals Koh Samet en de fraaie Koh Chang-archipel met onder meer het rustige Koh Kood en Koh Mak.

147-phayao-phu-langka-013bsKort samengevat kan je de klassieker ‘Rome zien en sterven’ omzetten naar Thailand zien en sterven, want geen Azië fan kan zichzelf respecteren zonder dit opmerkelijke en bijzondere land minstens één maal bezocht te hebben.

 

 

thai-bhumibolDe Thaise koning Bhumibol is onlangs overleden. De langstzittende vorst ter wereld is 88 jaar oud geworden. Dit heeft ook een impact op het toerisme maar voordat we je dit vertellen, moeten we je – in het kort – vertellen waarom het overlijden van de koning zo’n grote impact heeft op de Thaise bevolking.

De Thaise koning was namelijk zeer geliefd onder de bevolking. Waarbij ‘geliefd’ nog een understatement is. Hij werd aanbeden. Op iedere hoek van de straat, bij iedere tempel en in iedere huiskamer zie je een foto van de koning aan de muur hangen. Soms groot, soms klein, maar de koning is altijd aanwezig.

De man die er altijd was voor het volk, die ze door moeilijke tijden heeft geleid, die is er nu niet meer en dat is een tragedie. Zeker omdat zijn beoogde opvolger, zoon Maha Vajiralongkorn, niet echt geliefd is onder het volk.

De Thai ontroostbaar en oprecht verdrietig omdat hun koning, die ze al hun hele leven kennen, er niet meer is.

160-ranong-laem-son-national-park-570429ss2Wat betekent de dood van Thaise koning voor toeristen?

Het aller, aller, allerbelangrijkste wat jij als toerist kunt doen is respect tonen.

Dat betekent niet dat je niet meer mag genieten van je vakantie in Thailand. Het betekent dat je laat zien dat je meeleeft met de Thai, dat je ze begrijpt. De bevolking zal een geruime tijd zwarte of witte kleding dragen.

De meeste winkels, winkelcentra, restaurants en bars zijn gewoon geopend. Ook wordt er op de meeste plekken alcohol geschonken. Toch is de sfeer ingetogen en staat er geen muziek op buiten misschien wat achtergrondmuziek. We vermelden dit omdat in tegenstelling tot onze westerse cultuur de rouwperiode daar iets langer zal/kan duren en daar kan je als toerist toch beter rekening mee houden. Dit zal wel GEEN afbreuk doen aan een geweldige reiservaring als je AMAZING THAILAND kiest voor je volgende vakantie!

oldmuaythaiNog een tip voor de boks/sportfans: Thaiboksen (Thai: muay Thai) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Het thaiboksen is in Thailand zeer populair en zal je ook op vele plaatsen zien beoefend worden. Het huidige muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het dodelijke muay boran (oude boksen) is het huidige wedstrijd gerichte muay Thai ontstaan. Veel muay boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

In het verleden stond muay Thai ook bekend als:

Mai See Sawk

Muay Pahuyuth

Chaiaboksen

Siamees boksen (Siam is de oude naam voor het huidige Thailand)

www.amazing-thailand

DVE
foto’s door toeristische dienst Thailand
Share.

About Author

Leave A Reply

*