zaterdag, juli 20

Opleiding tot piercer, een weg vol mogelijke valkuilen.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

lips_and_piercings_by_jillyisawesome-d4jf8zeNiet enkel het hebben van piercings is hip en trendy, velen voelen zich ook geroepen tot het zetten van piercings.

Laten we bij het begin beginnen: Anno 2013 wordt het hebben van een piercing in oor, lip, neus navel of tong niet echt meer gezien als een soort ‘statement’ maar dit zijn gewoon modeaccessoires voor een groot deel van de bevolking. Dit neemt niet weg dat deze piercings (want dat zijn en blijven het nog steeds) goed en hygiënisch moeten gezet worden!

Deze richtlijnen verschillen nogal van persoon tot persoon (afhankelijk van hun persoonlijke meningen) maar uiteindelijk komt alles neer op een degelijke hygiëne zoals je die mag verwachten bij de dokter of de tandarts. Wat betreft het goed zetten van een piercing kan er geen persoonlijke mening meespelen, daar is het gewoon het zetten van de gekozen piercing op de juiste plaats. (met speelruimte bij bepaalde piercings zoals de lip of de wenkbrauw waar het natuurlijk van de klant afhangt waar exact hij/zij het juweel wil)

We hebben de verschillende en meest voorkomende piercings onderaan dit artikel opgesomd en beschreven!

Als je tegenwoordig wat googeld krijg je piercing opleidingen in alle geuren en kleuren en van bijna gratis tot extreem duur.

Het start bij ‘thuiscursussen’ waarbij je een pakket opgestuurd krijgt met een (vaak extreem slecht gemaakte) DVD, wat naalden wat losse A4tjes. Dit zou ervoor zorgen dat je na ‘afsluiten’ van deze ‘opleiding’ (ik schaam me het woord opleiding te gebruiken in deze context) een piercer bent… Het enige wat ik kan aanraden is blijf ver vandaan van dit soort bedrog, je bent niet enkel je zuurverdiende euro’s kwijt maar je bent ook zeker geen stap verder in je wens om het piercen te leren!

Piercing - 6Wat blijft er dan over? Wij vonden verschillende opleidingsmogelijkheden en na rijp overleg vonden wij een opleiding bij UPPER TEN in Amsterdam er het best uitzien. Om te weten waar we over schrijven (we gaan in de toekomst veel meer aandacht aan piercing gerelateerde thema’s geven) hebben wij dus deze opleiding met persoonlijke aanpak zelf gevolgd!

Wat beloofde deze opleiding? om te beginnen klonk ons de belofte dat de cursus 1 op 1 gegeven word (dus persoonlijke begeleiding en geen groep) wel vrij interessant. Verder is de opleiding opgedeeld in drie delen: de piercings boven de broeksriem, de micro dermals en de intiempiercings. Last but not least zijn er modellen in de cursus voorzien! Dus na alle theorie moet je hands on zelf echte mensen gaan piercen, beter kan toch niet dachten we! (modellen voor de ‘gewone’ piercings en de micro dermals. Intiempiercings oefen je op ‘hulpstukken’)

Deze cursus vind plaats in Amsterdam en het volledige pakket (de drie soorten piercings dus) is een tweedaagse cursus. Upper Ten regelt zelf overnachting indien gewenst. Piercing - 1

Ik dus de Thalys naar Amsterdam op niet wetende wat me te wachten stond… Al vrij snel werd me duidelijk dat onze keuze in het ruime aanbod van piercing opleidingen een goede keuze was. Het begint met de piercings ‘boven de broeksriem’ en dan uiteraard met de theorie. Naast aandacht aan de verschillende soorten en vormen van de juwelen (en waarvoor ze gebruikt worden) is er veel aandacht aan de juiste hygiëne, werkwijze (voorbereiden van de cliënt, voorbereiden van je materiaal, hoe de naald gebruiken, etc). Ook wordt ingegaan op verschillende huidtypes en bepaalde moeilijkheden die je kan tegenkomen bij het zetten van sommige piercings. Na deze brok theorie is het dan zover: de praktijk… Er waren voor de namiddag een tiental modellen geboekt waar je (onder scherp toezicht van de opleider) verschillende piercings zelf moet zetten. Ik moet toegeven dat ik een licht voordeel had door mijn medische opleiding, en dus al wel iets van naaldvoering kende en ook geen angst had om voor de eerste keer iemand te prikken. Voor volledige ‘leken’ wordt hieraan ook aandacht besteed, je hebt dus enkel gezond verstand nodig en de wil om piercer te worden. Nadat alle modellen hun piercing hadden kwam deze eerste dag tot een einde.

Piercing - 3De volgende dag begon met de theorie van intiempiercings bij de man en de vrouw en concentreerde zich op de meest voorkomende. (die wij ook hieronder vernoemen) Na de theorie, waar ook weer veel aandacht word besteed aan de richtlijnen van hygiëne, werd de praktijk gegeven door middel van ‘hulpmiddelen’. (lees dildo en plastic vagina) Dit is uiteraard niet ‘the real thing’ maar ik had wel de indruk dat deze werkwijze voldoende is om te leren omgaan met de intiempiercings.Piercing - 7

De namiddag van dag 2 was voor de Micro Dermals en begon opnieuw met de theorie, hygiënische richtlijnen en materiaalkennis. Ook hier waren verschillende modellen voorzien zodat ik (en dit in tegenstelling tot naalden) voor de eerste keer Micro Dermals moest zetten. De combinatie van een goede theorie en een opleider die je door het hele proces voert dragen er zorg voor dat je de correcte manier aanleert van hoe de ‘dermal punch’ te gebruiken en de correcte manier om het juweel in/onder de huid te brengen.

Piercing - 8Piercing - 9

Nadat ik een zestal modellen voorzien had van Micro Dermals kwam de tweedaagse opleiding tot een einde en kwam ik te weten dat ik voor de drie verschillende bereiken mijn certificaat behaald had. Ik geef toe, dit zijn slechts stukjes papier en wat je echt een goede piercer maakt is ervaring! Maar om deze ervaring op te bouwen heb je een fundering nodig en de 1op1 opleiding van Upper Ten geeft je deze solide basis! Upper Ten is erkend door de GGD (de Nederlandse geneeskundige dienst die toezicht houd op alles wat van ver of dichtbij met medische handelingen te maken heeft) en ze houden hun beloftes. De opleiding is strikt persoonlijk en er zijn genoeg modellen die onder toezicht moeten gepierced worden. de tweedaagse opleiding kost 750 euro, maar zoals we al zeiden kan je aansluitend vertrekken met een solide basiskennis en enige praktijkervaring.

Voor meer info: http://www.uppertentattoos.nl/piercing-cursus/

Piercing - 2Piercing - 5

PIERCINGS IN HET GEZICHT:

example-jestrum-piercing-300x207Jestrum Piercing

Een jestrum piercing, ook bekend als verticale medusa, is een piercing in de bovenlip die eigenlijk hetzelfde is als een verticale labret piercing, maar dan door de bovenlip. De piercing wordt geplaatst in het filtrum van de bovenlip, onder de septum. De jestrum wordt soms gecombineerd met een labret voor een symmetrisch uiterlijk.

Cheek_Hear_piercingWangpiercing

De wangpiercing of dimple piercing is een piercing die door het kaakvlees gaat. Wangpiercings worden meestal in beide wangen geplaatst, vaak symmetrisch. Wanneer deze piercing langere tijd wordt gedragen, vormen zich kuiltjes zoals die bij sommige mensen van nature aanwezig zijn. Deze piercing heeft als zeldzaam risico dat de zenuw (nervus facialis) geraakt wordt die instaat voor onder meer de beweeglijkheid van de lippen. Dit leidt mogelijk tot een aangezichtsverlamming van Bell.

Wenkbrauwpiercing wenkbrauw

Een wenkbrauwpiercing is een verticale oppervlaktepiercing die door de wenkbrauw gaat. De piercing kwam in de mode rond 1970, tijdens de punk periode.

Bridge-Piercing(Nose)Bridge

Een bridge-piercing is een surfacepiercing in het gezicht, die door huid van de neusbrug gaat. De piercing staat ook bekend als Erl of Earl, naar de eerste ontvanger, Erl van Aken.

 

 

 

Neuspiercing aguilera_neus_piercing_foto

De neus(vleugel)piercing is – na de oorpiercing – de meest algemeen geaccepteerde piercing. Het piercen van de neusvleugel wordt in India al eeuwenlang gedaan. Volgens de Ayurveda helpt het piercen van de linker neusvleugel tegen menstruatiepijn en zorgt het voor minder pijn tijdens een bevalling.

Na het piercen van de neusvleugel wordt meestal een ringetje geplaatst, dat later kan worden vervangen door een knopje.

septumSeptumpiercing

Een septumpiercing is een piercing door het neustussenschot (septum). Het is mogelijk om het door het kraakbeen te piercen maar dit wordt niet vaak gedaan. De meeste septumpiercings zijn dan ook door het dunne velletje vlak onder het kraakbeen gepierced.

De piercing wordt vaak uitgevoerd met een naald van ongeveer 1,6 à 2,0 mm diameter. De piercing kan later verder gestretched worden tot meerdere millimeters.

In een septumpiercing wordt vaak een gebogen staafje of “circular barbell” gedragen, onder andere vanwege het gemak waarmee de piercing verborgen kan worden. Door de opening in het ringetje kan de drager de piercing omhoog de neusgaten in klappen waardoor de piercing nagenoeg niet meer te zien is. Na stretching kan in het gaatje ook een vol of hol staafje (flesh tunnel) gedragen worden. Stretching is gewoonlijk gemakkelijk en niet erg pijnlijk. De piercing kan wel pijn gaan doen als er zover gestretcht is dat de piercing begint te drukken op het meer gevoelige kraakbeen.

 

 

Tongpiercing Tongue_piercing-women

Een tongpiercing is een piercing door de tong. De eenvoudigste, en meest voorkomende versie is een enkele piercing in het midden van de tong, maar meerdere piercings zijn ook mogelijk. Het plaatsen van een tongpiercing is moeilijker dan veel andere piercings, omdat deze ook spierweefsel doorboort. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de positie van de bloedvaten in de tong, met het gedeelte onder de tong, het frenulum, en met de positie van het sieraad ten opzichte van tanden en tandvlees, om de kans op schade te voorkomen.

Excentrische piercings (weg van het midden van de tong) zijn gecompliceerder omdat ze meer spierweefsel doorboren dan een piercing in het midden van tong. Bij een piercing in het midden van de tong kan de piercing vaak geplaatst worden tussen 2 spieren. 

labretLabret

Een labret (van het Latijnse labrum “lip”) is een piercing die vlak onder de onderlip gedragen wordt. Deze piercing kan in het midden van de onderlip worden geplaatst of aan de zijkant. Zowel vlak onder de lip als een stukje meer richting de kin behoren tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de plaats van de piercing kan er zowel een ringetje als een staafje in worden gedragen. Veel mensen kiezen voor een speciaal zogeheten “labretknopje”. Dit is een staafje met een platte achterkant vóór in de mond, zodat het sieraadje zonder ongemak kan worden gedragen.

Tegenwoordig wordt een labret soms ook verticaal door de onderlip geplaatst in plaats van eronderdoor, zodat het sieraad zich helemaal niet in de mond bevindt.

Monroe- en Madonnapiercing monroe

Een Monroe-piercing is een lippiercing die links in de bovenlip wordt gepiercet en Marilyn Monroe’s schoonheidsvlek symboliseert.

De Monroe-piercing wordt vaak verward met de Madonna-piercing, die echter aan de rechterkant van de bovenlip wordt geplaatst.

3-lip piercing Medusa

 

 

 

Medusa

Een medusa is een piercing van de bovenlip en zit precies in het kuiltje in het midden tussen de neus en de bovenlip. Het is een verwijzing naar de godin Medusa uit de Griekse mythologie.

 

 

Bites

BitesBites zijn dubbele piercings die rondom de mond geplaatst worden. 

Hierbij enkele voorbeelden van de meest voorkomende bites:

 1. Angel Bite

 2. Cyber Bite

 3. Spider Bite

 4. Snake Bite

 5. Vampire Bite

 

 

 

 

Smiley en Frowny smiley

De smiley en frowny piercings worden gezet in het frenulum van de boven (smiley) of onder (frowny) lip. Het lip frenulum is het dunne velletje dat de lip verbindt met het tandvlees.

De naam is verkregen omdat bij de smiley de piercing zichtbaar wordt zodra de persoon lacht. De frowny is minder snel zichtbaar, vaak alleen wanneer je de onderlip wat naar beneden trekt.

frowny-piercing-221531

ashleyAshley

De Ashley piercing is een soort verticale labretpiercing. Het balletje zit hierbij in het midden van de onderlip.

 

 

 

 

 

PIERCINGS IN HET OOR:

Oorlel

Een oorring of oorbel is een ring of anders gevormd sieraad dat door het oorlelletje of de oorschelp wordt gedragen. Het is feitelijk een piercing, maar een oorsieraad is zo ingeburgerd dat het doorgaans niet als dusdanig wordt gezien.

Om een oorbel te kunnen dragen moet er een gaatje door het oor worden gemaakt. De meeste vrouwen hebben in ieder oor één of meer oorsieraden, bij mannen komt het dragen van oorsieraden in beide oren tegenwoordig steeds vaker voor. Ook is het sinds de jaren 90 populair om ringen door andere delen van het oor te plaatsen. Vooral de oorschelp en tragus zijn wat dat betreft populair. Sommigen laten hun oor van boven tot onder vol plaatsen met ringetjes.

Het dragen van een gouden oorring door zeelui werd als een soort van verzekering beschouwd. Als men zou verdrinken en ergens op een onbekende plek zou aanspoelen, zou van de verkoop van de ring de begrafenis bekostigd kunnen worden.

Een sieraad dat aan het oorlelletje wordt geschroefd wordt oorknop(je) genoemd, de meest gebruikte verzamelnaam voor oorsieraden is oorbel(len).

Young_woman_with_stretched_ear_piercingStretching

Voor sommige ringen moet het gaatje groter worden gemaakt. Door het plaatsen van dikkere dingen kan het weefsel rondom het gaatje daarvoor beetje bij beetje worden opgerekt. Dit proces heet stretching en is bij de oorlel betrekkelijk eenvoudig te doen. Het gaatje kan met zorgvuldig stretchen tot vele centimeters worden uitgerekt.

Oorbellen bij kinderen

Het maken van gaatjes in de oren bij jonge kinderen (onder de 6 jaar) wordt afgeraden om de volgende redenen:

 • Kinderen kunnen van het ‘schieten’ van de gaatjes in shock raken.

 • Sommige kinderen (vaak baby’s) houden een trauma over aan de pijn. Of de kans bestaat dat ze er later geen een meer willen.

 • De oorbelletjes kunnen losraken, door kinderen ingeslikt worden en zo ernstige verwondingen veroorzaken.

 • De gaatjes groeien vaak ongelijk.

 • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, groeien gaatjes zelden weer op zo’n manier dicht dat je er niets meer van ziet.

 • Jonge kinderen kunnen gemakkelijk met kledingstukken vast komen te zitten en daardoor kan het gaatje uitscheuren.

Helix Helix-Piercing

Een helixpiercing is een piercing in het bovenste randje van de oorschelp, door het kraakbeen, genaamd helix. In deze piercing kan zowel een ringetje als een knopje of een staafje worden gedragen. De voorwaartse helix piercing wordt aan de voorkant van de oorschelp geplaatst.

 

 

 

tragus_piercing_x_by_abidawnx-d58onufTragus en Anti Tragus

Een traguspiercing is een piercing waarbij de tragus wordt gepiercet.

Dit wordt gedaan met een piercingnaald, omdat een schietapparaat risico’s inhoudt zoals het scheuren van kraakbeen en vergroeiing. De Antitraguspiercing lijkt op de tragus, maar wordt in een ander deel van het oor gestoken.

antitragus-piercing37_595

rookRook

Een rookpiercing is een piercing die door de antihelix van het oor passeert.

Een rookpiercing is vaak pijnlijk, omdat er tweemaal door het kraakbeen gepiercet moet worden.

 

Snug Snug_piercing_IMGP0570

De snug piercing is een piercing die door de rand heengaat naast de helix. Hij is aan de achterkant van het oor niet te zien, omdat hij door de gehele rand heengaat en maar 2 uiteinden heeft.

 

 

daith-piercing-7Daith

Eendaith’is een piercing in kraakbeen van het oor. De daith wordt in het verste rand ven het kraakbeen geplaatst, dicht bij het hoofd. Deze piercing kan gestretcht worden, maar dit wordt zelden gedaan.

 

 

Conch Conch-piercing

Een conch is een piercing door de oorschelp. Deze benaming is afgeleid van het Engels woord voor zeeschelp.

Men kan onderscheid maken tussen de inner conch en outer conch.

 • De outer conch wordt gepierced door de buitenste oorschelp.

 • De inner conch wordt door de binnenste oorschelp gepierced.

De plaatsing van de conch als ‘normale piercing’ (dat is een piercing met de standaardmaat 1,2 of 1,6 mm) is ietwat ongewoon, aangezien de meesten dan eerder kiezen voor een helix, wat niet als een inner of outer conch wordt beschouwd. Wanneer de conch wordt gezet, is dermal punching gebruikelijker.

Industrial_Piercing_by_firexcrotch91Industrial Piercing

Een industrial is een piercing die boven in het oor door de buitenste kraakbeenrand wordt geplaatst. Het bijzondere van een Industrial is dat het gaat om één sieraad dat op twee punten door het oor gaat. In een industrial wordt een extra lange rechte barbell gedragen. Sommige oren zijn niet geschikt voor een industrial.

Een Industrial heeft in vergelijking met enkele kraakbeenpiercings in het oor een verhoogde kans op uitgroeien.

 

 

 

PIERCINGS IN HET LICHAAM:

OLYMPUS DIGITAL CAMERATepelpiercing

Een tepelpiercing is een piercing die meestal door de basis van de tepel gaat. De piercing kan in alle richtingen geplaatst worden, meestal wordt deze piercing echter horizontaal geplaatst. Een verticale tepelpiercing komt minder vaak voor. Doorgaans heelt een tepelpiercing in twee tot vier maanden, maar het kan tot wel een jaar duren voordat de wonden volledig geheeld zijn.

Tepelpiercing en seksualiteit

Seksuele stimulatie door het stimuleren van de tepels en areola wordt versterkt door het piercen van de tepel.De meeste vrouwen die hun tepel(s) hebben gepierced melden een toename in de gevoeligheid en opwinding nadat zij hun tepel(s) hebben gepierced.

Tepelpiercing en borstvoeding

Een veelvoorkomende vraag bij vrouwen die overwegen om hun tepel(s) te piercen is of het effect heeft op borstvoeding. Er is geen bewijs dat het complicaties veroorzaakt met het geven van borstvoeding.Echter een brief in de Journal of the American Medical Association suggereerd dat een verkeerd geplaatste piercing of littekenweefsel de buisjes zou kunnen blokkeren.

 

 

Navelpiercing naval2-main_full

De navelpiercing is een piercing waarbij de huid rondom de navel wordt doorboord en voorzien van een sieraad. Deze piercing komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Afhankelijk van de te doorboren hoeveelheid huid kan de piercing snel genezen, zoals bij een oorpiercing, of het geneest meer dan een oppervlaktepiercing, met meer risico op afstoting door het lichaam en een langere genezingstijd. Het genezingsproces van de piercing kan worden bemoeilijkt door irritatie en schade veroorzaakt door kleding, vooral door broeksbanden of strakke kleding, of door de positie van de piercing ten opzichte van de taille.

In de meeste gevallen wordt niet echt de navel doorboord, maar de huidplooi boven de navel. Een “echte navelpiercing” vereist dat de persoon in kwestie een navel heeft die een beetje naar buiten steekt. Hoewel er een urban legend bestaat waarin wordt verteld dat een infectie van een echte navelpiercing door kan trekken naar de lever of het peritoneum, zijn er geen bewijzen.

Sieraden

Er is een grote hoeveelheid sieraden beschikbaar voor de navel, meestal met kostbare sieraden of steentjes.

 

 

micro dermalMicrodermal Piercing

Een microdermal piercing is een piercing die half onder je huid zit, je ziet alleen het knopje oftewel steentje van buitenaf. er wordt met een naald een gaatje van ongeveer 2 mm in de huid gemaakt en vervolgens wordt een klein plaatje onder de huid geschoven. dit plaatje blijft onder  de huid vastzitten. bovenop dit plaatje wordt erna een steentje geschroefd.
je kan een microdermal piercing ook laten verwerken in een tatoeage. Een microdermal kan bijna overal op het lichaam gezet worden.

 

 

INTIEMPIERCINGS MAN: (we beperken ons tot de drie meest voorkomende)

Prins Albert-piercing

Een Prins Albert-piercing (PA) is een piercing die door de eikel van de penis gebracht wordt. De piercing is genoemd naar prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha, de gemaal van de Britse koningin Victoria. Er zijn echter geen concrete bewijzen dat hij zo’n piercing droeg en dit wordt dan ook beschouwd al een broodjeaapverhaal. Het verhaal luidt: Men droeg in die tijd zeer strakke broeken en met deze piercing kon de penis vastgezet worden in de linker of rechter broekspijp zodat er geen bult zichtbaar was.

De PA geneest sneller dan andere piercings. Dit komt doordat het gebied veel vaten heeft en het weefsel vrij elastisch is. Ook door te plassen wordt het wondje schoongemaakt en ontsmet. Urine is steriel als zij het lichaam verlaat. Ontstekingen bij deze piercing komen dan ook zelden voor. Het genezen duurt ongeveer één tot twee weken, hoewel de huid pas echt sterk is na een maand of negen. Deze piercing kan verlengd worden tot een apadravya.

Sommige mannen beweren dat dit het genot bij de seks verhoogt doordat de ring in de eikel ronddraait waardoor hij deze zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant stimuleert.

Men kan veilig een condoom dragen zonder de ring te hoeven verwijderen. Dit komt omdat het om een ring gaat waar geen scherpe uitsteeksels aan zitten.

Hafada piercing

Een hafada piercing is een surface piercing in het vel van de scrotum. De hafada is niet diep en danzkij de flexibiliteit van het scrotum wordt de piercing zelden afgestoten. Een piercing die wel door het volledige scrotum gaat, noemt men een transscrotum piercing.

Frenumpiercing

De frenum piercing wordt gezet in het velletje aan de onderzijde van de penis. Soms worden er meerdere piercings onder elkaar gezet waardoor je een soort ladder krijgt, deze serie piercings wordt een frenum ladder genoemd.

INTIEMPIERCINGS VROUW: (we beperken ons tot de vier meest voorkomende)

Clithood Piercing

Een clithood piercing is een piercing door het clitorishoedje (of “voorhuid”) van een vrouw.

Deze piercing kan zowel horizontaal als verticaal aangebracht worden; de keuze hangt af van de anatomische geschiktheid en persoonlijke smaak. In een clithood piercing kan zowel een staafje als een ringetje gedragen worden

Inner Labia Piercing

De inner labia piercing wordt in de schaamlippen geplaatst die zich het dichtst bij de vagina bevinden. De piercing kan ook in beide schaamlippen geplaatst worden, maar kan natuurlijk ook enkel gepierced worden. Er wordt ook vaak gekozen meerdere piercings onder elkaar in de schaamlip te plaatsen.

Outer Labia Piercing

Deze piercing wordt geplaatst in de buitenste schaamlippen. Deze piercing kent een langer geneesproces omdat het weefsel van de buitenste schaamlip veel dikker is. Het is bij deze piercing ook mogelijk om er meerdere onder elkaar te laten zetten. 

Christina Piercing

De Christina piercing is een gebogen barbell waarbij het onderste balletje zichbaar is op het punt waar de buitenste schaamlippen samenkomen het bovenste balletje rust aan de onderzijde van de venusheuvel. In het begin moet er rekening mee worden gehouden dat er geen strakke kleding op het sieraad wordt gedragen.

DVE

Share.

About Author

1 reactie

 1. kira de buyser on

  Beste,

  ik zou graag de opleiding piercer volgen, heb hier enkele vraagjes over hoeveel is de kostprijs? zit dan ook alles in het pakket kwa matriaal etc.jullie zijn gelegen in Amsterdam heb ik vernomen en dit is een twee daagse cursus?

  wanneer start de cursus?

  mvg kira

Leave A Reply

*