woensdag, juni 3

Duo met veel rijplezier: Nieuwe Opel Corsa GS Line en Corsa GSi Original

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
  • Echo van de jaren tachtig: sportiefste nieuwe Corsa ontmoet zijn voorganger in terugblik
  • Rijplezier gegarandeerd: nieuwe atletische Corsa nu al te bestellen
  • In de schijnwerpers: nieuwe Opel Corsa GS Line maakt debuut op autosalon van Frankfurt
  • Een lange traditie: GS en GSi staan voor supersportieve Opel-modellen

2019 Opel Corsa

De Opel Corsa GS Line beleeft zijn première op het internationale autosalon (IAA) van Frankfurt (tot 22 september). Dat is ook waar zijn beroemde voorvader, de legendarische Opel Corsa A GSi, zijn debuut maakte, precies 32 jaar geleden. De eerste generatie van de sportieve kleine auto heeft tot op heden niets van zijn aantrekkingskracht verloren. De nieuwe Corsa GS Line en zijn voorvader, de Corsa A GSi, vormen een perfect duo, allebei goed voor tonnen rijplezier.

2019 Opel Corsa

Grand Sport injection: Passie op vier wielen

GSi – de Opel-afkorting voor ‘Grand Sport Injection’ (voorheen GT/E) – staat sinds de jaren tachtig voor de bijzonder sportieve modellen met het bliksemsymbool en voor pure passie. De Kadett E GSi en de Manta GSi werden in 1988 opgevolgd door de topatleet binnen de klasse van de kleine auto’s, de Opel Corsa GSi. Een auto met de dynamiek van een motorfiets: ultracompact, 820 kilogram licht, met opvallende wielkasten, sportzetels, 100 pk sterk en 188 km/u snel. De ambitie van Opel is altijd geweest om innovaties en een boeiende rijervaring toegankelijk te maken voor iedereen. Een engagement dat de autobouwer door de decennia heen trouw bleef. Het beste voorbeeld is de afstammeling van de Corsa A GSi, de nieuwe Corsa GS Line. Het genetische materiaal van de nieuwe auto is in één oogopslag duidelijk. Net als de GSi uit de jaren 80 is de nieuwe Corsa GS Line voorzien van chilirode lak en een zwart dak, waarmee hij zijn sportieve inborst niet onder stoelen of banken steekt.

2019 Opel Corsa

Waar generaties samenkomen: Corsa A en nieuwe Corsa GS Line voor sportieve rijders

De Corsa van de zesde generatie is tot in het kleinste detail ontworpen met het oog op efficiëntie en is moderner en dynamischer dan ooit tevoren. Liefhebbers van een extreem sportief uiterlijk komen aan hun trekken met het topmodel, de GS Line. Met zijn dynamische voorkomen is de GS Line een echte blikvanger, net als de Corsa GSi.

Met de in 1988 nieuw ontwikkelde 1.6-liter injectiemotor trok de sportieve Corsa van de eerste generatie op tot 100 km/u in ongeveer 9,5 seconden. Dankzij zijn krachtige koppel in de lage toeren wist de auto altijd een glimlach te toveren op het gezicht van de Corsa GSi-coureurs wanneer ze het gaspedaal indrukten. Om de hoge prestaties en wendbaarheid ook op de weg optimaal te kunnen gebruiken, pasten de Opel-ingenieurs het chassis en de remmen van de Corsa aan op basis van de GSi-specificaties. De extra’s omvatten een stijvere vering, speciaal afgestelde schokdempers en grotere, intern geventileerde schijfremmen vooraan. Antirolstangen voor en achter zorgden ervoor dat de auto veilig op koers bleef in de bochten.

En vandaag? Ook de nieuwe Corsa GS Line is uitgerust met de modernste technologie, zoals de 1.2-liter turbomotor met 96 kW/130 pk. Met de eersteklas benzinemotor haalt de Corsa nu snelheden tot 208 km/u en sprint hij van nul naar 100 km/u in 8,7 seconden (brandstofverbruik volgens NEDC1: in de stad 5,4 l/100 km, buiten de stad 4,1-4,0 l/100 km, gecombineerd 4,6-4,5 l/100 km, 105-103 g/km CO2; brandstofverbruik volgens WLTP2: gecombineerd 6,0-5,6 l/100 km, 136-128 g/km CO2, voorlopige cijfers). De motor levert een maximaal koppel tot 230 Nm. Boeiende rit gegarandeerd!

Puur sportgevoel, zowel binnen als buiten

Toen al (met de Corsa GSi) waren standaard sportzetels een must en met de nieuwe Corsa GS Line is het niet anders. De toerenteller en bijkomende instrumenten zoals de oliedrukmeter en voltmeter gaven de Corsa GSi-bestuurder belangrijke informatie. Met zijn sportvelgen en brede banden toonde de Corsa GSi dat hij zich niet alleen in het normale wegverkeer in zijn sas voelde, maar ook op de Nürburgring zijn mannetje zou staan, en dat geldt ook voor de nieuwe Corsa GS Line. De nieuwkomer is verkrijgbaar vanaf € 21.195 (aanbevolen verkoopprijs in België incl. btw) en is zo te herkennen aan de verchroomde uitlaat en de sportieve bumpers voor en achter. De Sport-modus zorgt voor een nog dynamischer stuurgedrag en vinnigere motorrespons.

Aan het einde van de productie, in 1993, waren meer dan 10.000 Corsa GSi’s van de eerste generatie van de assemblagelijn gerold. En met de Corsa B GSi stond een opvolger in de startblokken om het succesverhaal in de jaren negentig voort te zetten.

GSi in alle klassen: van de sportieve Corsa tot de Insignia GSi

De Corsa B GSi 16V maakte indruk met 109 pk en zijn krachtige koppel bij een laag toerental. Daarna kwam de Corsa C GSi met 125 pk en een topsnelheid van 202 km/u, en vanaf 2007 de Corsa D GSi met een 1.6-liter turbomotor en 150 pk. Opel zette de GSi-traditie in de klasse van de kleine wagens voort met de vijfde generatie van de Corsa in 2018. De 1.4-liter turbobenzinemotor levert 110 kW/150 pk. De kleine sportwagen versnelt vanuit stilstand naar 100 km/u in slechts 8,9 seconden en bereikt een topsnelheid van 207 km/u.

Een jaar eerder, in 2017, pakte Opel op het IAA al uit met de wereldpremière van de Opel Insignia GSi. Met de sportieve Insignia als Grand Sport-limousine en de Sports Tourer-stationwagen was er een dynamisch duo te zien op de Opel stand. Opnieuw presenteerde het merk met de bliksemschicht een sportmodel met vierwielaandrijving. De Insignia GSi heeft namelijk vierwielaandrijving met koppelvectoring voor extra rijprecisie en laterale acceleratie. De Insignia GSi debuteerde met een 2.0-liter turbobenzinemotor met 191 kW/260 pk. Kort daarna volgde een efficiënte turbodiesel. De 2.0-liter BiTurbo levert 154 kW/210 pk en heeft een maximumkoppel van 480 Nm (brandstofverbruik volgens NEDC1: in de stad 9,6 l/100 km, buiten de stad 5,7-5,6 l/100 km, gecombineerd 7,1 l/100 km, gecombineerde CO2-uitstoot 187 g/km; brandstofverbruik volgens WLTP2: gecombineerd 7,9-7,5 l/100 km, 206-195 g/km CO2). Hiermee komt de Opel Insignia GSi Grand Sport aan een topsnelheid van 233 km/u en de Sports Tourer aan 231 km/u. En zo biedt Opel GSi-rijplezier in alle klassen, van de kleine wagens tot het vlaggenschip.

[1] Het vermelde brandstofverbruik en de opgegeven CO2-uitstoot zijn voorlopige gegevens, bepaald volgens de WLTP-testmethode. De relevante waarden werden vertaald naar NEDC-waarden om ze met andere voertuigen te kunnen vergelijken, volgens de verordeningen R (EG) 715/2007, R (EU) 2017/1153 en R (EU) 2017/1151. De motor voldoet aan Euro 6d-TEMP.

[2] De vermelde waarden voor brandstofverbruik en CO2-uitstoot zijn voorlopig en voldoen aan de WLTP-norm (verordening EU 2017/948). Sinds 1 september 2018, wordt het type van nieuwe voertuigen goedgekeurd volgens de WLTP-testprocedure (World Harmonised Light Vehicle). Dit is een nieuwe en realistischere testprocedure voor het meten van brandstofverbruik en CO2uitstootwaarden. De WLTP vervangt volledig de New European Drive Cycle (NEDC), de testprocedure die vroeger werd gebruikt. Omwille van realistischere testomstandigheden zijn het brandstofverbruik en de CO2uitstootwaarden in vele gevallen hoger ten opzichte van de waarden die onder NEDC werden gemeten.

Share.

About Author

Leave A Reply

*